ventillátor Creative Commons License 2002.05.27 0 0 142
1.) Ha csak egy mondat miatt szobrot kéne állítani valakiről, akkor mit kell kapnia annak, aki tett is valamit. Elborítanák a szobrok kis országunkat. Tegyük fel, hogy igaz: Antall ezzel az egy mondatával nagy szellemi energiákat szabadított föl határon túl. De ezért szobrot állítani, azért túlzás. (Persze ha valaki megcsinálja, semmi kifogásom ellene, csak ne az én pénzemből).

2.) Medgyessy - szerintem nyilvánvaló - nem a határon túliak ellen mondta a 10 milliót. Azt akarta ezzel kifejezni, hogy nem csak a rá szavazók miniszterelnökének érzi magát, hanem mind a 10 millió magyarnak, de - később már hozzátette - 15 millióért érez felelősséget. De 15 millió ember miniszterelnöke nem lehet, mert nem laknak annyian az országunkban. 5 millió magyarnak román, szlovák, szerb... miniszterelnöke van.

Hadd idézzem Orbán Viktort: "Antall József miniszterelnök úr azt találta mondani, hogy lélekben 15 millió magyarnak a miniszterelnöke. A miniszterelnökség az egy jogi kategória és nem lelki ügy. Aki Mo. miniszterelnöke, az 10 millió magyar állampolgárnak a miniszterelnöke. Mindegy, hogy az [a 10 millió] magyar, cigány, sváb vagy román."

Én amúgy is többre értékelem a Horn-kormány határon túli tevékenykedését mint az Orbán-kormányét.

Hornék több szomszédos országgal megkötötték az alapszerződéseket, és nem folytattak konfrontatív politikát a szomszéd országokkal. Tudták, hogy a kinti magyarokon nem lehet úgy segíteni, ha azt a kinti kormányok ellen teszi.

Orbán szimbólikusan politizált, és elsősorban itthon akart tetszeni, szavazatokat akart szerezni (amit ugyebár határon túlról nem lehet). Az nem érdekelte, hogy ezzel romlik a viszony a szomszédokkal, ami nem tesz jót az ottani magyaroknak se. Hallani lehet kirúgásokról magyarigazolvány-igénylés miatt. Ráadásul a magyarigazolvány nem otthon, hanem itt Magyarországon nyújt nekik kedvezményeket. Viszont ha ugyanezt a pénzt kinti magyar szervezeteknek adnák, jobb helyre kerülne.

Előzmény: Adolf Landeszmann (134)