Törölt nick Creative Commons License 2002.05.26 0 0 0
Gyerekkorom nagy vaszizdasza a SW jelenség

Akkor rajongtam érte a legjobban, amikor még annyira sotét volt nálunk (1970-es évek vége), hogy csak elképzeltuk a képek, cikkek, konyvek, képregények alapján, hogy milyen lehet maga a film.

Saját képzeletunk volt a legjobb SW katalizátor

Amikor késobb már magát a filme(ke)t láttam, megriadtam annak szegényességétol, mert sokkal színesebben és gazdagabban élt bennem az egész jelenség.

De számomra egy alapkedvenc a mai napig

Persze nem a Lucas-féle SW, hanem az a SW, amit a saját bensom épített fel az aranykorban

És ehhez a GL filmek fel nem érhetnek

Lucas egyáltalán nem zseni, hanem egy tobbé kevésbé ugyeske tolvajocska, aki a mesemondás alapelemeit és vázait kihasználva tákolt magának egy univerzumot, és ebben a budos rohadt életben nem csinált , ill. nem alkotott semmi egyebet. Rendezései (az a kevéske) siralmasak, mondanivalója nulla, egy nagy gyerek, aki még évtizedek múlva is, pocakosan, oszecskén csucsul a kádban és kínozza a gumikacsákat. A SW-on kívul nem adott semmit a filmtorténetnek. Nem tud mást. Kínszenvedés dolgozni vele, mert nem tudja igazán átadni alkotói elképzeléseit. 25 éve kitalált magának egy mesét, azóta ebbol él. Nem rosszul, az igaz. De ezt a mesét is mások tették igazán naggyá, azok, akik tovább álmodták az egészet. O meg csak magyarázza ezt a bugyuta, értéktelen mesét tovább, meg igyekszik a legtobbet lenyúzni róla úgy, hogy naanaaananagygygygygyon sokat tejeljen. Legyen. De mellette nem alkot semmi igazán értékeset, maradandót. Spielberg legalább a sok popcornos szar mellet csinált egykét komolyabb anyagot is. De ez a Lucas faszi csak ul a pocsén, és vén trotykosan is a buzi lovagjait tologatja a sakktáblán.

Nincs a világon olyan filmjelenség, amelyiket utólag ennyire agyon kellett volna magyarázni, a borzalmasan sok hiba miatt.

Igaz, fantasztikus a látványvilág, ebben mindig az élen járt a Lucasfilm. De ez sem a trotykos szellemi terméke, hanem azoké a agyaké, akiket a pocsi pénzel. Aztán kimazsolázza, hogy ezt igen, ezt meg nem. És aztán ezért jonnek a kocsog Jarjarok és más idióta szerzetek.

De azért szeretem, gyujtom, nézem, játszom az egészet. És ruhellem a GL-féle SW-t. Az enyém a befutó. Nincs az a GL, aki jobbat tudna adni az enyémnél.

A Joghurt legyen veletek