cirrocumulus Creative Commons License 2002.05.21 0 0 267
Halihó!

Matula barátunk által közzétett "A Solaris M' ars poeticája" c. cikk a Magyar Ifjúság 1984. június 1-jei számában (azévi 22. szám) jelent meg.

Néhány gondolat a cikkel kapcsolatban:

- A cikk végéről: "Május végén a Planetáriumban, élő lemezbemutatónkon lép fel velünk (M. Kecskés) András, a Lézerszínház társulatával együtt."
- És a cikk közepéről: "— Az az irányzat, amit vállaltok, nagyobb lélegzetű zenedarabok alkotására is alkalmas. ... Erdész Róbert: - Koncertműsorainkban kezdettől fogva szerepelnek hosszabb kompozíciók. Első nagylemezünk A oldalán ... már ott szerepelhet a Marsbéli krónikák című, huszonhárom perces, hat tételből álló darabunk."

Épp a cikk megjelenése előtti napokban volt ez a lemezbemutató koncert, ott lehetett először megvenni a "Marsbéli Krónikák"-at.
A nagy érdeklődésre való tekintettel 2 koncertet adtak a Planetáriumban: este 6h-kor és 8h-kor is.
Mondanom se kell, nagyon nagy sikerük volt mindkét alkalommal!
(Localhost: meghallgattad már ???)
És ez a koncert nem csupán lemezbemutató koncert volt, hanem még újabb anyaggal is jelentkeztek: itt volt az ősbemutatója - igaz, hogy még cím nélkül - a Los Angeles 2026 c. számuknak !!! (Ez is 22 perces!)

- Egy újabb idézet a cikkből: " De sokan arról is meg vannak győződve, hogy felvételeinken improvizálunk.
— Valóban, egyetlen, improvizatív hang sem csendül fel szerzeményeitekben?
— Úgy érezzük, hogy a rögtönzés, amely például az Emerson Lake and Palmerre, vagy a King Crimsonra jellemző volt, esetünkben visszafordulás lenne. Egy improvizáció sikerülhet nagyon jól, kifejezheti a zenész érzelmeit, de gyengébben is, még a legnagyobb muzsikusnál is — folytatja a gondolatot Erdész Róbert. — Nekünk az a célunk, hogy előre kidolgozott kompozíciókat szólaltassunk meg, nem az, hogy öncélúan bizonygassuk, ki hogy tud bánni hangszerével."

Ehhez csak annyit, hogy azért egy idő után igényük támadt arra, hogy a koncerteken improvizáljanak is. Az egyik legfőbb ilyen számuk a "Szabad játék" c. szám volt. Természetesen az improvizációk gerince adott volt, de koncertről koncertre változtak az ötletek.
Ez a szám hallható a LIVE IN LOS ANGELES koncert-CD-jükön is; én csak egy dolgot hiányolok ebből: az improvizációk sorát mindig Robi szólója zárta. Kár, hogy ott kint ez elmaradt. Talán épp nem volt ihlete hozzá. Kár, mert a régebbi koncertjeiken időnként egészen fantasztikus szólók kerültek ki a keze alól - néhányat ezek közül őrzök is a saját felvételeimen.

Előzmény: matula12 (266)