Varshi Creative Commons License 2002.05.18 0 0 133
sportivo:

> Petra!
> 11 liter városi fogyí a 75 lóerőssel??? Ezt hogy csináljátok?

Miért olyan nehéz ezt elképzelni?
Írta is, hogy _mindig_ rövid úton használja, és asszem városban. (Ez a két legnagyobb és leggyakoribb benzinfaló tényező szvsz!)

Na most, tegyük fel, hogy egy autó 6 liter fogyaszt egyenletesen haladva. Ugye el tudunk képzelni olyan forgalmi helyzetet (dugók, rengeteg lámpa (lásd még: 5 km/h-s átlagsebességek), sok megállás és újraindítás), mikor ugyan ennyi benzinből csak fele annyi kilométert tud elmenni? Meg aztán van, aki városban legfeljebb 3.-ba vált fel, mert hite szerint csak "úgy dinamikus".
Máris kész a 12 literes fogyasztás!

Ez tapasztalat. Persze, azért 12 literes (=dupla akkora) fogyit azért már nem "könnyű" kihozni. De nem is olyan nehéz, ha sose melegszik fel a motor, és mindig csak max. 5-10 km-t megy az ember, hisz ilyenkor állandóan dolgozik az automata szívató, pláne télen. Nyáron meg a klíma "segít be". A jobb láb súlyáról nem is beszélve... ;-)
(Így lehet pl. egy Kispolszkival 5 litert is, meg 10-et is fogyasztani. :)

Amúgy, ha nem 6 vs. 12-t veszel, hanem csak mondjuk 8 vs. 12-t, akkor az már csak másfélszeres szorzó, és kétharmad annyi megtett km. És az eredeti példában nem is 12, hanem csak 11 volt. Ez már hihető egy Focus esetében?

Bye;
Varshi

Előzmény: Törölt nick (127)