Güsziológus Creative Commons License 2002.05.16 0 0 1368
A helyzet 2001. novemberében az volt, hogy egy táblát találtam a Bányi-nyereg - ben, miszerint a kék sáv megszűnt Sátoraljaújhely felé.
A jelzett út az aszfalt.
Az országútról Rudabányácska előtt el kell kanyarodni balra (jól van jelezve), nem kell bemenni pecsételni, de a kocsmában (kb 1 km) készségesen adnak céges bélyegzőt, ha valakinek fontos, vagy meg akarja szakítani a túrát). Olcsó ital is van.
Az MTSZ-ben azt mondták, hogy Sátoraljaújhely pecsételőhely megszűnt (az állomáson készségesen adtak pecsétet, tehát csak nem kötelező), a helyét várhatóan átveszi egy turistaház a Bányi-nyereg - ben, ez azonban még nincs kész, de folyamatban van. Két hét múlva többet tudok majd mondani.
A buszok sűrűségét - szerintem - úgy kell érteni, hogy két irányból is van járat a vasútállomásra, Károlyfalván és Rudabányácskán keresztül.
Mivel a Bányi-nyereg és a város között meglehetősen hosszú a felesleges távolság (van szint is rendesen), oda-vissza megjárni nem érdemes. De ha az ember már arra jár, egy pót-túrát megér.
Visszafelé (Sátoraljaújhelytől) érdekes módon van kék jelzés. Kezdődik a Vörös-nyereg - nél (addig zöld) és biztosan tart egy elágazásig a Borz-hegy - től nyugatra. Itt a zöld Rudabányácska felé visz (én onnan menetem), a kék meg az országút irányába, egy szekérút féleségen. Inkább szalagok vannak, de régi-régi jeleket is lehet látni.
Talán egyszer majd eldől, hogy lehet-e pl. K+ bekötő út Sátoraljaújhely és Bányi-nyereg között?! Ez lenne a logikus.
Persze az sem ártana, ha a sok flancos ház - mely az eredeti kéken haladást lehetetlenné teszi - küzül az egyikben kocsma nyílna és ott lehetne pecsételni, esetleg megszállni. De az is lehet, hogy tényleg épül a turistaház az egyébként gyönyörű, északi fekvésű patakvölgyben.
Előzmény: pavarotti (1367)