Lama Creative Commons License 1999.03.17 0 0 62
Kedves Pocak!
1999-03-16 22:48:14
Olyat nem írtam, hogy nekünk kell engedni. Azt viszont igen, hogy megfelelő cserealapot - pontosabban alkualapot - kell találnunk az általunk elérni kívánt cél érdekében, s nem vagyok abban biztos, hogy pont a föld, az ingatlan az ami erre a célra jó. Ebből az következik, hogy akár szabadpiaci viszonyokat is lehet engedni az ingatlanok vonatkozásában - függetlenül azok jellegétől. Affelől viszont nincs kétségem, hogy az ingatlan piacra jótékony hatással lenne.
Dél-kelet Ázsia pedig nem a szabad piac mintaképének formájában szerepel példámban (már csak azért sem, mert arrafelé borzasztóan zártak a piacok), hanem a jövedelmi viszonyok és az ingatlan árak vonatkozásában. A magyarországi ingatlanárak ugyanis elképesztően olcsók (kb. 1/5-e USD-re átszámítva), míg az átlagos jövedelem az arrafelé szokásosnak a többszöröse. Ez pedig jól mutatja az ingatlanok - de ezenbelül leginkább a föld, mert az építkezés költségei viszont nálunk kerülnek legalább 5x annyiba - elképesztő alulértékeltségét nálunk. Ezt sehogy sem tudom normálisnak tekinteni.
Annak egyébként örülök, hogy neked nem okoz gondot a telek vásárlás. A többiek, akik erre vágynak - szintén megoldják majd valahogy, ha nem sikerül, akkor nem is igazán akarták.

Kedves Duda!
1999-03-17 11:24:48
Pontosan tudom, hogy mi az érdekem. Ráadásul külkereskedő vagyok, s ebbe néha az is belefér, hogy DK-Ázsiai partnereim részére szerzek itthoni ingatlanokat, amikor megkérnek erre. Ilyenkor persze a magasabb ár természetesen magasabb jutalékot is jelent - hiszen azt mindig %-ban számolják. Ha nem külkereskedő lennék, nem biztos, hogy annyira szeretném a szabadpiacot, de egyelőre a tevékenységemet leginkább a protekcionista szabályok akadályozzák itthon és külföldön is - ergó mindenhol a szabad piac híve vagyok.