Chess Creative Commons License 2002.05.14 0 0 443
Ok, néhány dolgot szintén hozzáteszek. "Ilyen körülmények között hogy lehet az emberek kezébe szabadforgalmú akármilyen foszforsavészter tartalmú készítményt adni a boltban? Mert a piertoridoknak hiába hasonló az LD50 értéke, amikor annak nincs kolinésztertáz enzimgátló hatása, ami viszont nem kifejezetten "egészséges" az emberi szervezetre! "
- Azt hiszem mindenki temérdek negatív példát tudna felsorolni, de az hiszem mégsem ez a jellemző bármennyirre látványos esetekkel találkozunk időnként. A többség inkább fél a szerektől mint felelőtlenkedik. A mérgezéses esetek többnyire a véletlen és tömény szer lenyeléséből származnak.
Az LD50 értéket pedig komolyan kell venni akár piretroid akár foszforsavészter az illető, mert nem a származására adják hanem a bevitt mennyiség hatása alapján. Az adott mennyiségtől 50 %-os pusztulás a lényeg, s nem a mikéntje. Tehát mégegyszer, nem a hatásmódra hanem a következményre jön ki. Érdekes módon a foszforsavészter mérgezésnek van ellenszere (atropin) ha időben észlelik, sok másnak viszont nincs csak tüneti kezelése. Ezért csaknem azt kell mondanom, hogy két azonos LD50-el bíró azonos mennyiségű hatóanyagból az a veszélyesebb amelynek nincs ellenszere. Chess
Előzmény: frimi (441)