Rézeleje Creative Commons License 2002.05.14 0 0 topiknyitó
Mi van a háttérben? Az ifjú keresztények szerint orosz=szovjet? Vagy arról van szó, hogy a római katolikusok szeretnék megalázni az ortodoxokat? Moszkva a bűnös város?

Persze, legyen Antall Józsefnek szobra, de miért éppen a Moszkva tér? Hogy minél rosszabb viszonyban legyünk Oroszországgal? Jó ez Magyarországnak?

Legyen inkább Antall Józsefnek szobra az új Nemzeti előtt!

----------------------

Antall József tér lesz a Moszkvából?

NSZ • 2002. május 14.

Aláírás-, és adománygyűjtést indít az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség, (IKSZ), hogy a budapesti Moszkva téren szobra álljon Antall Józsefnek. A szervezet szeretné, ha a közterület ezzel párhuzamosan felvenné Magyarország néhai miniszterelnökének nevét. Ez utóbbit azonban a jelenlegi rendeletek nem teszik lehetővé.

Ma délután három órakor megkezdi az aláírások és a szoborállítást támogató adományok gyűjtését az IKSZ – az Antall József Baráti Társaság és a Magyar Piarista Diákszövetség támogatásával – a Moszkva téren. Céljuk, hogy a tér a jövőben a néhai miniszterelnök nevét viselje. A gyűjtést egy hónapig folytatják minden hétköznap délután.

Az IKSZ szerint szoborállításnak semmiféle jogi akadálya nincs, a közterület átnevezése se ütközik leküzdhetetlen jogi korlátozásokba. Indítványozni fogják, hogy a felújított tér már a miniszterelnök nevét viselje. Egyúttal felhívásukban kérik, hogy minél több magánszemély és egyesület csatlakozzon kezdeményezésükhöz. Vidéken több szobrot állítottak már a néhai miniszterelnök emlékének, külföldön pedig – legutóbb Zágrábban – közterületet is elneveztek róla – olvasható a szervezet közleményében.

A főváros városképvédelmi bizottságnak sincs szakmai kifogása az indítvány ellen, bár a rendeletek nem teszik lehetővé a közterület átkeresztelését – mondta lapunknak Eltér István bizottsági tag. A jelenleg érvényes rendelet szerint személyről csak huszonöt évvel a halála után lehet elnevezni közterületet. A szoborállításnak ezzel szemben nincs akadálya. Eltér István szerint a rendeletet a főváros alkotta, ezért később akár meg is változtathatja. Nyilvánvaló, hogy az aláírásgyűjtéssel ez az IKSZ célja.