pelgrim Creative Commons License 2002.05.13 0 0 13
Szia lepukkant

Lehet hogy enyhén kifejezve tudatlannak nevezel, de mégis azzal van problémám, hogy mit jelent pontosan az az "érzelmi zsarolás" és hogyan hozod azt kapcsolatba Jézus tanításával és tetteivel ?

Az ideológia még nem diktatura, még akkorse ha a diktatura az ideológiára van alapozva. Ismert az a tény, hogy a kivitelezés általában nem éri el az ötlet tökéletességét. A festőművész például tökéletessebbnek látja az elméi müvet mint amit képes megvalósítani. Azonfelül nem hinném hogy az volt Jézus szándéka, hogy egyháza olyan hatalmas világi szervezet legyen mint amilyen. Szerintem tanítását tömegesen félreértettük és félremagyaráztuk.

Jézus tanításának lényege nem a megalázkodás, az önmagunk feladása, önbecsülésünk elvesztése, vagyhogy bábukká váljunk, az aki ilyeneket tanít, tévútra vezet.

Igaz azonban az, hogy a büszkeség, a gőg, az agresszió, az önbecslés stb. utjában áll annak a szellemi fejlődésnek amire Jézus bennünket igyekezett rábírni, de tanításának lényege teljesen más volt. Szerintem Jézus tanításának lényege az volt, hogy ismerjük meg a valódi, az isteni kivoltunkat és éljünk azszerint, fedezzük fel az isten egyszülött fiát, a Krisztust saját magunkban és hozzuk azt kifejezésre, másszóval adjunk kifejezés az Isten hatalmának, bölcsességének, szeretetének.

Az az Isten akiről így írsz, hogy imád minket, odavan értünk, de a pokolra hajít, ha nem csúszunk előtte a porban, aki saját kisfiát feltrancsíroztatta, hogy aztán bűnösnek érezzük magunkat, az ilyen isten nem létezik. Ez egy meglehetősen naív elképzelés. Isten nem egy személy aki sorsodat irányítja, aki a gonoszakat megbünteti, a jókat megjutalmazza, itt-ott renbehoz egy eltorzult helyzetet, stb. Isten egy végtelen bölcsesség, hatalom, szeretet forrása bennünk és körülöttünk, amiből mi minannyian meríthetünk. Onnan származik léttünk, életünk, mindenféle képességünk és kivétel nélkül minden más dolog.

Hát igen, az agresszió, a harci szellem, a büszkeség, a személyiség utjában áll annak, hogy valódi kivoltunkra ismerjünk. A harci szellem, a természetes büszkeség tulajdonképpen, a személyiséggel együtt az emberi fejlődés melléktermékei, egykor nagyon hasznosak és nélkülözhetetlenek voltak, de hogy tovább fejlődhessünk, meg kell válnunk tőlük.

Ugyanez az eset a bűntudattal, ha nem vállunk azonnal meg tőle miután beláttuk, hogy tévedtünk és elhatároztuk hogy továbbá nem tévedünk, nem más mint egy akadály, haszontalan kártékony dolog, ilyet csak a gonosz tarthat fenn.

Azok akik az agressziót úgynevezett "isteni" célokra hagyták fordítani nem értették meg Jézus tanítását.

Hogy Jézus mindezeket tudta előre, azzal nem vagyok tisztában. Az azonban biztos, hogy ami tanításának helyes értelmezésével és alkalmazásával elérhető, amellett az egész emberiség szenvedése semmibe vesz.

üdv pelgrim

Előzmény: lepukkant (12)