Törölt nick Creative Commons License 2002.05.11 0 0 680
Csepegtetős szűrőt a legegyszerűbb csinálni, mert a csövek nincsenek nyomás alatt, és így nem olyan nehéz a vízzárást megcsinálni. Persze ha értesz a csőszereléshez, akkor mindegy. Nyomás alatti szűrőből is mindenképpen jobb a parton lévő, sokkal kisebb kínlódás a karbantartása. Csepegtetősnél egy cikk szerint az alábbiakat kell betartani:

"Két fő szabály létezik tehát: 1. a tó vizét legalább óránként egyszer át kell forgatnunk a konverteren. 2. a szűrő keresztmetszetének minden 0.1 négyzetméterére óránként 570 liter (150 gallon) víz jusson. Például egy 5700 literes tónál óránként 5700 liter vizet kell a szivattyúnak átfolyatni a szűrőn és a bioszűrő keresztmetszete 1 négyzetméter kell, hogy legyen. (A szűrőanyag vastagsága annak fajtájától függ.)"

Jó akvarista boltokban sokféle szűrőanyagot lehet kapni: rostszál, vatta, szivacs, kerámia (baktériumoknak), bioball. A http://www.kertito.hu/keptar/JamesBond007/2002_tavasz.html címen van kép a szűrőmről. Ennek a felső pár centis része szivacs, ezt szoktam rendszeresen kimosni (2 perc), az alatta levő bioballokhoz egész évben nem tervezek nyúlni, majd ősszel kiöblítem.

Általában elég hetente egyszer takarítani, ha a vizedbe nem sok lebegő kosz, falevél, stb. Kivétel ez alól az algásodási időszakok (különösen ha UV-t használsz). Most nálam az ebihalak miatt is gyakrabban kell, 3 naponta szoktam kimosni a szivacsot.

A neten rengeteg ötlet, szűrőtervrajz van. Ha beírod a Google-ba, hogy DIY pond filters, biztosan találni fogsz olyat, ami tetszik.

Előzmény: doroli (678)