Látó Szög Creative Commons License 2002.05.10 0 0 446
Köszönöm a válaszokat!

A Sigmával csak pár problémám van: egyrészt a Z1-p még új elemekkel is csak nyögve állítja az élességet. Próbáltam másik, ugyanilyen obival, de a helyzet ugyanaz: mintha nehezen járna a mechanika, pedig a 28-105-tel hasít az autofókusz. A másik - s emiatt szereztem be a makrót - hogy alapban csak 1:2-es makró-leképezést tud, de az összes előtétlencsével rémesen, használhatatlanul lágy lett a képe. Ezeken kívül még ott van a 300-as állás felé egyre jobban jelentkező sötétedés a képszéleken, de ez csak nagyon homogén képeknél zavaró. Vagy ügyesen használva még akkor sem :)

A Sigmának normál üzemben 150cm a közelpontja, makró állásban tud 95-öt.

Maradt az SMC bevonat. Viszont csak ezért nem venném a terhet a vállamra, hogy vevőt keressek a Sigmára. :)

És végül a Z1-p fekete, tehát ezzel a Pentax obi elveszítette az utolsó vonzerejét is :)))

Seges, a portréd tetszik, talán csak a nézőpontot változtattam volna meg úgy, hogy a lány haja jobban elváljon a sötét háttértől. De persze ez egyéni ízlés kérdése - én örülnék, ha ilyen jó portrékat tudnék készíteni. :)

Az előző okfejtéseddel nem értek egyet: amit leírsz, az tökéletesen illik a nagyításokra, de SZVSZ kicsinyítéskor a hibák jelentőssége is csökken. Vegyük csak példának azt, amikor szabad szemmel megnézel egy diát: az életlenséget/lágy hatást biztosan nem fogod meglátni, de még ennél komolyabb hibák sem jönnek elő ilyen méretben.

Szóltam.

Előzmény: Venyerin (440)