morczogó Creative Commons License 2002.05.05 0 0 84
"Az államfőnek ahhoz van joga, hogy tárgyaljon a parlamentbe jutott pártokkal, és az általuk megnevezett személyek közül annak adja a kormányalakítási megbízást, aki eséllyel nézhet parlament általi megválasztásához. Ha nincs ilyen személy, akkor bárkit felkérhet."

No erre mutatnál nekem valami bizonyítékot? Szerintem, ha egy pincsikutyát akarna megbízni, jogilag azt se nagyon tudnák megfogni. Nem a szokásjog érdekel, tudjuk a Fidesz jogot se nagyon ismer, nem hogy szokásjogot.

"Mádl többször tett nyilatkozatot a választási visszaélések gyanújával kapcsolatban. Azokat, helyesen, az OVB-hez és a bíróságokhoz utalta, hiszen ezek azok az intézmények, amelyek megfellebezhetetlen ítéletet mondhatnak felettük. Helytelenül akkor járt volna el, ha maga is erősíti a gyanút, miszerint csalás történt. Ilyet viszont nem tett."

Sajnálom. Ez nekem kevés. Nem arról van szó, hogy mi az a minimum, amit meg lehetett tenni, hanem az, hogy mi az a maximum, amit viszont ő meg sem kísérelt megtenni.

1. A közöslistáról még nem a pártok delegáltjaival kiterjesztett OVB dönött, mert ezeket csak akkor delegálták a pártok, amikor országos listát állítottak.
2. Legjobb tudomásom szerint állásfoglalást kértek a választások előtt az OVB-től (ahonnan előbb kirúgták az előző elnököt és új tagokat jelőplt ki Pintér) a közöslista ügyéről, mert a magyar választójog nem ismeri a közöslista fogalmát. Az állásfogalást pedig nem lehet megtámadni bíróságon, csak az Alkotmánybíróságon. Most ott fekszik az Alkotmánybíróságon a dolog, de amikorra döntés születik, az már nem befolyásolja a mostani választásokat.

Előzmény: dekóder (83)