kerub Creative Commons License 2002.05.02 0 0 114
Családkutatási tájékoztató!!!!!!!!!!!!!!!!!!


Tisztelt Hölgyem/Uram! Kedves kutató!

A levéltárak - az érvényben lévő jogszabályok értelmében - ügyfelek részére nem végeznek iratfeltáró kutatómunkát, csak konkrét adatra vonatkozó “adatszolgáltatást”. Ezen túlmenően Önnek csak családkutató cégek megbízásával van lehetősége mélyebb szintű, illetve nagyobb horderejű kutatásokat végeztetni.

A magáncélú kutatói munkához - amennyiben személyesen óhajtja elvégezni - a munkatársak a szükséges segítséget megadják. Ennek megfelelően - a hatályos levéltári és adatvédelmi szabályok értelmében - kutatómunkát bárki végezhet a kutatási szabályok figyelembe vételével.

A családkutatásoknál fontos tudni, hogy az 1992. évi LXIII. (ún. adatvédelmi ) és az 1995. évi LXVI. (ún. levéltári) törvények értelmében a levéltárakban általában 60-90 évnél régebbi személyes adatok szolgáltathatók ki. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy a kutatónak ennél régebbi, biztos és konkrét adattal (adatokkal) kell rendelkeznie a kutatás megkezdéséhez.

Eredményes kutatómunka a keresett személy(ek) egykorú lakhelye szerinti illetékes megyei levéltár anyagában folytatható, ami esetünkben azt jelenti, hogy levéltárunkban csak a mai (ú.n. Nagy-) Budapest területén élt, lakott, dolgozott személyekre őrzünk - igen hiányosan - adatokat.

A területi szabálytól kizárólag az anyakönyvek esetében van némi eltérés: a mai Magyarország területén keletkezett és fennmaradt (fellelhető), 1895. szeptember 30-ig keletkezett egyházi anyakönyvekről a Magyar Országos Levéltár {Bp., III. Bécsi út 314-324.} őriz mikrofilm-másolatot, ezek ott helyben kutathatók.

A fent vázoltaknak megfelelően a mai Magyarország területén keletkezett anyakönyvek mindkét intézménynél [Budapest Főváros Levéltára, Magyar Országos Levéltár] kutathatók

a település

a felekezet, valamint

az “anyakönyvi esemény” (születés, házasság, halál) hozzávetőleges időpontjának ismeretében.

Általánosságban a fent vázolt “lelőhely”–kutatás a nem anyakönyvi adatok feltárása esetén is érvényes: hivatalos iratok, sorozási jegyzékek, stb., a területileg illetékes (megyei) levéltárban kereshetők, tehát a településre, időbeli behatárolásra feltétlenül szükség van.

Magyarországon központi, családkutatással foglalkozó hivatal, illetve nyilvántartás nincs, ilyen tevékenységet privát vállalkozók, egyesületek folytatnak, a kutatási feltételek számukra is azonosak az Önével.

A fenti tények, adatok a jelenlegi Magyarország területére érvényesek, az 1919 után más országokhoz csatolt területekre vonatkozóan az érintett szomszédos országok levéltári törvényei adhatnak segítséget.

Amennyiben személyesen kíván kutatni levéltárunkban, erre I. osztályunk kutatótermében van lehetősége {VIII. Leonardo köz 2., tel.: 333-0580; nyitva: hétfőtől csütörtökig 9-16, pénteken 9-12 óra között}.

Előzmény: Setni (113)