mondial Creative Commons License 2002.05.01 0 0 18
Keserű emlék 1938-ból(1. rész)

Időpont:1938. junius 18-án, délután. Jó hangulatban ültek együtt a magyar válogatott tagjai a vincennesi szálloda éttermében.Érthető volt a jókedv, hiszen az addig jól végzett munka tudatában gyűltek össze a vb döntő előtti taktikai megbeszélésre. Nagy arányú győzelem Holland-India ellen, aztán Svájc ellen 2-0, s két nappal korábban a svéd válogatottat fektették két vállra és nem is akármilyen arányban."Pedig a svédek úgy kezdtek, mintha keresni akarnának valamit"emlékezik vissza balogh István, az újpestiek Bonzója, aki tagja volt a keretnek de azt a mérközést, mint tartalék izgulta végig."Még a fülünkben csengtek a Himnusz utolsó akkordjai, mikor a svédek első támadásukból Nyberg révén vezetést szereztek...S aztán az egyre kaptak egy ötöst..."

Az esélyekről beszélgettek a játékosok. Arról, hogy most talán meg lehet szakítani a 13 éves sikertelenségi sorozatot. Az olaszok az elődöntőben nem voltak túl meggyözőek a brazilok ellen, a mieink pedig valóságos iskola játékkal győzték le a svédeket. "Úgy együtt volt a gárda, mint előtte tán még sosem...egy mindenkiért, mindenki egyért...Ha álmomból felkeltenek, akkor is el tudnám mondani a svédek elleni összeállítást:Szabó-Korányi,Bíró-Szalay,Turay,Lázár-Sas,Zsengellér,Sárosi dr.,Toldi,Titkos...Senki sem érezte magát fáradtnak, biztosra vettük, hogy ez a csapat lép pályára a döntőben is...Mi tartalékok is ezt tartottuk természetesnek...Vártuk a taktikai értekezletet s kinyílt az ajtó Dietz Karcsi bácsi,szövetségi kapitány és Schaffer edzőnk egy népesebb küldöttség kiséretében lépett be.

-Fiuk, látogatókat kaptunk hazulról...Szendy polgármester úr hozta az otthoniak üzenetét...A szurkolók köszönik az eddigi helytállást és sok sikert kivánnak....-Karcsi bácsi sorra bemutatott bennünket a küldöttség tagjainak, s aztán kiderült, hoy másféle üzenetet is hoztak magukkal...A kapitány hozzánk fordult:-Úgy gondolom, nincs semmi okunk arra, hogy változtassunk a svédek elleni győztes csapaton-körülnézett s mikor látta, hogy mindenki helyeslően bólint, folytatta-Olyan összeállításban lépünk pályára mint csütörtökön.

-S ekkor megszólalt valaki a küldöttség tagjai közül:-Toldi nem játszhat az olaszok ellen!-Spéci bácsi, Schaffer edzőnk szólalt meg elsőnek-Miért ne játszhatna?Teljesen egészséges és igen jó frmában van.-Túlságosan kemény játékos és igen heves vérmérsékletű-hangzott a válasz.Spéci bácsi még érvelt:-Az olaszok ellen ilyen kemény, lelkes fiukra van szükség.-Félő, hogy eldurvulna a mérkőzés és nagyon lényeges, hogy az olasz barátaink ellen szép, baráti hangulatú döntőt játszunk...Mit mondanának az emberek, ha a két baráti nép fiai kakaskodnának egymással...Erről szó sem lehet, Toldi nem játszhat.-Géza, ez a nagydarab ember, egy szót sem szólt, de a tekintete mindent elárult...Tudta és akkor már mi is sejtettük, hogy miről lehet szó...Akkor már összekovácsolták a tengelyt, hivatalosan virulnia kellett a német-olasz-magyar barátságnak...S ebből ugye a sport nem maradhatott ki. Spéci bácsi még próbálkozott:-Akkor legyen Balogh a balösszekötő! A Holland-India elleni meccs óta nem játszott, pihent erő...