HoKr Creative Commons License 2002.04.26 0 0 55
Neha tenyleg ertetlenkedek. Hogy lehet egy informatikus (sajat allitasa szerint) jobboldali. Kiskorom ota rengeteg informatikus van korulottem (koztuk anyam, apam (egy kicsit), noverem), de kozben egyetlen jobboldalival sem talalkoztam... Hmmm.

Ami meg erdekesebb, az az, hogy honnan ismered olyan jol ezeket a makrookonomiai osszefuggeseket informatikuskent, hogy megkerdojelezd a masik allitasat.

Pusztan azert mert jobboldali vagy, meg nem kene baromsagokat beszelned egy olyan temaban, amiben konkret szabalyok leteznek. Pusztan a penzpiac tulajdonsagainak okan is. Amit leirtam, azon nehez fogast talalni, szerintem tok egyertelmu (mellesleg mar a kozepiskolai makrookonomia tankonyv is megemliti, de a monetarizmus elmelete reszletesen foglalkozik a temakorrel).

"Amit irsz az nem igaz.
Ha infláció nő, akkor a forint értéke is csökken , az import drágulni fog, igy a beruházások csökkeni fognak.
A mi piacunk az nem amerikai piac, mi a világpictól függünk"

Azert szep. Egy szoval sem cafolod, amit irtam, bedobsz egy vaskos okorseget, es maris jol vegezted a dolgod.

Az, hogy az inflacio no, az azt jelenti, hogy a forint -belfoldi- vasarloerteke csokken. Merthogy ez a definicio. Az import dragul? Nem. Az import attol dragul, hogy a nemzetkozi piacon hany $-t adnak egy Ft-ert. Nem mastol. Ne keverd a ket dolgot, mert nincs koztuk kozvetlen osszefugges. A beruhazasok ugyan csokkennek az inflaciotol, de egyaltalan nem azert, amit mondtal, hanem mert a toke inkabb ott fektet, ahol alacsonyak a banki kamatok, igy olcso "likvidnek maradni".

Az -allami, merthogy csak olyan van- gazdasagelenkitesnek szerinted milyen modszerei vannak, ha ilyen jol atlatod az okfejtesem hianyossagait?

Egyebkent de. A mi piacunk olyan, mint az amerikai. Merthogy annak a szereploi szinten a vilagpiactol fuggnek.

Ne probald megvedeni a Vargat. Lehetetlen dolog.