Gonda László Creative Commons License 2002.04.25 0 0 96
Szabad nekem is, mint szerény olvasónak is megszólalni? Ennyi "nagyágyú" között.

Sokáig azt hittem, hogy a magyar konyha milyen jó és a világon egyedül álló. Ahogy itt titeket olvaslak, ölég sok köztetek, aki gyomorrontásban szenved. Különben nem igazán értem mi ez a sok "hányinger". :-))

Egy kis tapasztalat. 90óta többször körbe autóztam az országot. Természetesen, olyan újságot akartam venni, amilyen hüle vagyok, a benzinkutaknál, ujságosoknál, amit nem "illik". Mert ugye aki szivesen olvas olyant amit Tóth Gy., vagy Bayer ír, az nem tartozik a felsöbb értelmiség közé. Dehát én már csak ilyenné váltam a szocilizmusban, amivel egykorú vagyok.

Szóval Magyarországon az újság terjesztése balkáni, vagy inkább "posztpártdiktatúra" állapotban van.

Nem az határozza meg, hogy mit kér aki eladja, hanem az aki öt ellátja. Nem a vevö mondja meg mit kér, hanem a Hirker Rt. és kapcsolt részei, hogy mire hajlandó. Ott álltam valahol Debrecen felé fél úton egy MOL kútnál, kezemben a mobillal, hogy megtudjam miért nincs délelött MN. A Mol központjából, ez még Pál László idejéböl származik, azt a választ kaptam, hogy "mert nem rendelnek?". Kérdem a kút vezetöjét; "miért nem rendelnek?". "Rendelünk mi", mondja ö, "csak nem azt kapjuk, vagy nem annyit amit".... Panaszkönyv, beírás. Válasz. Kb. 3-szor ismételtem meg ezt, pár hónapos szünetekkel. Három kbözö magyarázatot kaptam. Ugyanez vonatkozik a Demokratára, Magyar Fórumra (akkor még olvastam...). Valahol még megvannak a válszok. Aztán ´98 után hirtelen, mármint Pál László (tudjátok aki több 100 milliós részvény csomagot kapott, amikor a parlamenti helyét átadta...ki beszél már erröl?) leváltása után, minden gyökeresen megváltozott; a MOL kutaknál!!! Máutt majd mindenütt problémá volt/van. A legutóbb Szárszón kérdeztem körbe.

Kb. 3 hónappal a választások elött megint egy jó darabig hiányozott a választék. Aztán, hirtelen 2-3 hónappal elötte újra ott voltak. A 168 óra, Magyar Hírlap, Nápszabó sosem hiányoztak. Hát én már csak ilyen kisebbségi maradok. Nem szeretem a világon mindenütt egyforma McDonaldokat, Multiplexeket. De én mindent elolvasok, még a 168órát is, meg amit lehet. Népszavát, MaNcs-ot szinte sosem! Pláne mióta "szlovák házaspároztak".... Bér néha még a MaNcsra is ráfanyalodtam a válsztások elött, de a márc.7-i a MaNcsban "Ara-Kovács Paktumpatt" címü "göbbelszi sujkolása" megint elriaszt egy darabig.

De amikor átlépem a határt Hegyeshalomnál, akkor érdekes, hogy vasárnap este is lehet kapni minden komolyabb napi lapot. Hétvégén is, és mindenütt! Ki érti ezt?