topik Creative Commons License 2002.04.22 0 0 topiknyitó
Azt javaslom irjuk ossze azu MSZP programjanak legfontosabb igereteit. Csak a valamennyire konkret igereteket idezzuk, hiszen "a kormányzati munkában megkérdőjelezhetetlen elsőbbséget adunk az oktatás és a képzés ügyének" tipusu igeretek nem szamonkerhetok. Remelem, hogy e topik ujraeled a kovetkezo valasztasokra, ha kozben ideiglenesen szunetelne is.
Egeszitsetek ki a felsorolast (fokent az elso 100 nap igereteivel) es segitsetek nyomon kovetni az igeretek valosagga / kodde valasat.

Es akkor jojjenek az igeretek:

-Elősegítjük 3-400 ezer új munkahely létrehozását.
- 38 órára csökkentjük a heti munkaidőt.
- Megszüntetjük a munkáltatók egészségügyi hozzájárulását.
- A bérek vásárlóértéke 25%-kal nő. Az emberek nagy többsége legfeljebb 25% SZJA-t fizet. Nem kell személyi jövedelemadót fizetni a minimálbérek után. Új, lényegesen magasabb kereseteket biztosító bértáblázatot és szociális juttatási rendszert vezetünk be a közszolgálatban.
- 50%-kal emeljük az özvegyi nyugdíjakat.
- 20%-kal felemeljük a családi pótlékot és az iskoláztatási támogatást.
- Emelt összegű családi pótlékot kapnak azok, akik ma egyáltalán nem jutnak hozzá a családi adókedvezményhez.
- A GYES-t és a GYED-et rugalmasan, a gyermek 6 éves koráig lehet majd igénybe venni.
- Ingyenessé tesszük a bölcsődei és óvodai étkezést.
- A négy év alatt 150–180 ezer lakás épül, és ebből legalább 25 ezer állami támogatással épülő, önkormányzati bérlakás lesz. 800 ezer forintra emeljük a gyermekenként járó lakástámogatást. 2006-ra bérlakáshoz juthat minden, mai igénylő. A rászorulók téli fizetési gondjainak enyhítésére bevezetjük a “tél-nyár” számlát.
- Minden magyar állampolgárnak döntően közpénzből kell hozzájutnia a szükséges és megfelelő színvonalú egészségügyi ellátáshoz. Megszüntetjük a szegénység és a betegség eltéphetetlennek tűnő kapcsolatát.
- Rendbe rakjuk az elavult kórházi épületeket; tiszta kórtermeket és megfelelő élelmezést biztosítunk.
- Megállítjuk a betegeket terhelő gyógyszerköltségek növekedését. 50%-kal emeljük az egészségügyben dolgozók bérét, és 4 évenként egy teljes évi munkabérnek megfelelő hűségjutalmat adunk az ápolóknak.
- Mindenkit az utolsó fillérig elszámoltatunk a közpénzekkel.
- 2006-ig megszüntetjük a sorkatonaságot: önkéntes, hivatásos hadsereget hozunk létre.
- Ingyenes jogi tanácsadást és képviseletet biztosítunk.
- A segélyt kérő hívásokra a rendőri intézkedéseknek 15 percen belül, a helyszínen meg kell kezdődniük.
- a középiskolai bizonyítvány mellé ingyenesen megszerezhető lesz a nyelvvizsga, a gépjárművezetői jogosítvány és a számítógép-használói bizonyítvány.
- Minden diák — az estin és a levelezőn tanulók is — ingyen utazhat vonaton és távolsági buszon lakóhelye és iskolája között. Az iskolakezdés terheinek enyhítése érdekében augusztusban minden jogosult kéthavi családi pótlékot kap. Az alapfokú oktatás első 8 évében ingyenes lesz a tankönyv.
- 30%-kal emeljük az ösztöndíjakat és a hallgatói támogatást.