3felido Creative Commons License 2002.04.19 0 0 124
FIGYELEM! Az alább olvasható kiáltvány a római Curva Sud szüleménye, melynek küldetése, hogy minél több ultra (szurkoló) olvashassa szerte a világon. A levél a 3. Félidő január-februári (No. 76-77.) számában látott napvilágot, s még több száz internetes szurkolói oldalon olvasható. A Félidő stábja várja a hozzászólásokat (akár ide, akár a 3.Felido@mail.datanet.hu címre), melyek közül egy csokorra való a következő (No. 80.) szám Olvasói Fórum rovatában is megjelenik. Minden az újságban is megjelenő levelet egy Lonsdale kulcstartóval ill. a legérdekesebb hozzászólást egy MENTALITA’ ULTRAS T-Shirt-tel jutalmazzuk. A nyertesek nevei szintén a következő számban olvashatóak! Aki úgy érzi, ossza meg az ország ultratársadalmával mondandóját!

ULTRAMANIFESZTUM

Ezek a sorok a római ultráktól lettek átvéve. Az eredeti levél azóta már néhány helyen kiegészítésre került a német és egyéb szurkolói kultúrák hatására, de a lényeg minden szurkoló számára ugyanaz. A kiáltvány eredetije megtalálható az Ultras AS Roma internetes oldalán, hozzánk két ferencvárosi szurkoló jutatta el (F. Márk, K. Péter).

Víziók a jövőről:

Eljött az idő, hogy az összes szurkoló megértse, mit művel a labdarúgással az UEFA, a FIFA és a TV-s társaságok, az országos szövetségek hathatós támogatásával.
Az elitcsapatok törekvései egy Európa liga kialakítására irányulnak, mely végül is csak az egyes szövetségek legtőkeerősebb egyesületeit szolgálná. Ez a liga, ezeknek az egyesületeknek, a TV-s jogok eladásával hatalmas bevételt jelentene, de a kisebb klubok ki lennének zárva, illetve esélytelenek lennének a húsosfazék közelébe kerülni, amely hosszú távon csődbe juttatná őket. A TV nézők száma egészen biztosan növekedne, miközben a stadionfoci az eredeti formájában lassan-lassan eltűnne! Néhány éven belül még a gyep is tele lesz szponzori reklámokkal, s a koreográfiák, látványok be lesznek tiltva, mert a TV nézők figyelmét elvonja a reklámtáblákról.
Száz és száz rendező fog állni a szektorokban, a szurkolókat az egész stadionban kamerák figyelik, hogy ne kerülhessenek a lelátókra nagyzászlók, transzparensek, pirotechnikai eszközök.
Néhány év múlva játékosaink meze leginkább egy Forma 1-es ruhára fog hasonlítani, minden helyet felhasználva a reklámokra.
A funkcionáriusok fejében már formálódik a jövő: a visszafogott szurkoló a kívánatos, aki kellemes hangulatot terjeszt, de csak annyit amit a közvetítésekben háttérképként be lehet játszani. Aranyosan tapsol amikor azt kell, de amúgy csendesen ül a székében.
Nem lesz több hely az ultrák számára! Van egy UEFA irányelv, mely szerint a nézőknek ülniük kell, nem akarnak olyan szurkolókat, akik aktívan részt vesznek a játékban. Olyan közönséget akarnak mint a színházban, vagy a mozikban!
Ezek az emberek nem értik hogy a foci az életünk, hogy a klubunknak élünk, hogy olyan sálakat és ruhákat hordunk amely csapatunkat, városunkat, életterünket képviseli.
A világ összes tábora tartson ebben az esetben együtt, s alkossunk egy hatalmas egységet a Futballipar ellen!

A valódi szurkolók ezért ezeket a szabályokat akarják:

Játékosok igazolása csak a szezonszünetekben legyen, s ne a bajnokság menete alatt.
Adják meg a játékosoknak azt a lehetőséget hogy szabadon örülhessenek egy gólnak. Ez az idő lejátszható a hosszabbításban.
A helyi utánpótlás korú játékosok támogatása, a szövetségek szabályaival.
Egyéves eltiltás azoknak a játékosoknak, akik nem töltötték ki a szerződésüket, mert egy másik egyesület több pénzt ajánlott.
Annak a megakadályozása, hogy egyesületi munkatársak egy másik klubnál is dolgozhassanak, s ezáltal elkerülni a fiókcsapatokat.
A BEK visszaállítása, egy automatikusan kvalifikált csapattal az összes bajnokságból. Egy olyan liga helyett, ahol egy bajnoki negyedik Bajnokok Ligája győztes lehet.
Annak a tilalma, hogy az egyesületek, vagy szövetségek, az idegenbeli meccsek jegyeit exkluziv utazásszervezőknek, utazási irodáknak adják tovább.

Az ultrák a következőket tegyék:

Az összes szükségtelen kapcsolatot, vagy segítséget kerüljék a klubbal és a rendőrséggel.
Egymás közt jobban együttműködni!
Saját szervezésben utazni az idegenbeli mérkőzésekre.
Más egyesület ultráival együtt dolgozni, és a TV focinak mint terméknek az attraktivitását csökkenteni.
Ne hagyják magukat önkényes szervektől elnyomni, s minden meccsen feltétlenül mutassák magukat.

Támogassátok az ultramozgalmat, s építsetek fel egy saját kiáltványt is honlapjaitokon, vagy másoljátok le ezt!!!