éghajlatváltozás Creative Commons License 2002.04.19 0 0 112
Vízlépcsők a Dunán, a Dráván és a Tiszán?

A Dráva Munkacsoport sajtóközleménye

Az elmúlt két hónap során közvélemény számos 100 %-osnak tűnő értesülést, és ugyancsak számos határozottnak szánt cáfolatot hallhatott a Dunán egyes MSZP-politikusok által felvetett, illetve a Dráván és a Tiszán a jelenlegi kormány által számításba vett vízlépcsőkről, valamint a Duna-Tisza csatorna megépítéséről.
Szeretnénk a közvéleménynek segíteni abban, hogy végleges és világos válaszokhoz juthasson a legnagyobb folyóink szánt jövendő sorsot illetően, és szeretnénk a két vezető párt miniszterelnök-jelöltjeinek is segíteni abban, hogy egyértelműen fogalmazhassák meg az érintett lakosságot, de az ország egészét is nyugtalanító kérdésekre a feleletüket.
A felmerülő szakmai vonatkozásokban való jártasságunk, illetve a párt-befolyástól függetlenül végzett társadalmi tevékenységünk a garancia arra, hogy elfogulatlanul és alkalmas megfogalmazásban tudjuk a kérdéseket feltenni.
Kérdezzük tehát a két miniszterelnök-jelölttől:
1. Duna: Szándékoznak-e újból a hágai Nemzetközi Bírósághoz fordulni, kérve a nagymarosi (dunakanyari) vízlépcső megépítése szükségtelenségének, a jelenleg a szigetközi főmeder számára juttatott vízhozam elégtelenségének ismételt kimondását és egy ezekhez illő tartalmú, a végrehajtás módozatát tételesen meghatározó ítélet megalkotását?
2. Dráva: Szándékoznak-e
a) felszólítani Horvátországot, álljon el a drávai vízlépcsőktől;
b) jogérvényesen megszüntetni a Dráva "hasznosításáról" kötött 1988-as egyezményt;
c) Hágához fordulni, ha Horvátországgal nem sikerül megegyezni a)-ról és b)-ről 2 éven belül;
d) fellépni a beruházó vagy hitelező nemzetközi cégeknél, szervezeteknél is, ha kell;
e) befagyasztani a vízerőmű környezeti hatásiról a horvátokkal folyó egyeztetéseket;
f) szakmai-társadalmi vitára bocsátani a víziút-fejlesztési terveket;
g) a Dráva-vízgyűjtő egészére EU-konform tájhasználati koncepciót és vízgazdálkodási tervet készíteni 2004-ig, ill. 06-ig, és magyarországi részét 2007-15 között megvalósítani?
3. Tisza: Szándékoznak-e felülvizsgálni az Országos Területrendezési Tervrol szóló törvény jelenleg már a területi önkormányzatokhoz véleményezésre kiküldött tervezetét; s szándékoznak-e törölni belőle a Csongrádi Vízlépcső és a Duna-Tisza csatorna megépítését?
4. Környezetvédelem: Szándékoznak-e megőrizni a tárca különállását a vízügyi és gazdasági tárcáktól? Fogják-e biztosítani az EU-vállalásaink teljesítéséhez szükséges finanszírozást?
Bejelentjük, hogy április 21-e után összejövetelt tartunk (esetleg a Dráván), ahol kidolgozzuk a kormányprogram környezetvédelmi fejezete fenti témákba vágó részeire vonatkozó részletes ajánlásainkat.

Előzmény: Pelican (111)