Mijo Creative Commons License 2002.04.19 0 0 144

"A Büntető Törvénykönyv 211§ e) bekezdése szerint a választás-, a népszavazás és a népi kezdeményezés rendje elleni bűncselekménynek minősül, ha az "arra jogosultat a választásban, illetőleg a népszavazásban akadályoz, vagy erőszakkal, fenyegetéssel, megtévesztéssel, illetőleg anyagi juttatással befolyásolni törekszik". A rendelkezés 2002. április 1-jétől hatályos."

__________________________________________________

"Választási bűncselekmények gyanúja szórólapokkal pro és kontra

2002-04-18 23:03 MTI/Korridor

Egyes helyeken a jelöltek azért kérik a választók bizalmát a második fordulóban, mert szerintük ellenfelük a területi/országos listán már a Parlamentbe jutott, és így ketten dolgozhatnak majd körzetükért

AZ OVB 2002.04.18-i ÁLLÁSFOGLALÁSA

Sérti a választások tisztaságát, illetve törvénysértő minden olyan beállítás, amely az országgyűlési képviselők választásának második fordulója előtt az egyéni képviselőjelöltet területi, illetőleg országos listán megválasztott képviselőként tünteti fel.

A második forduló előtt néhány nappal újabb ötlettel rukkoltak elő a politikusok. Pillanatok alatt országos jelenséggé nőtte ki magát az az új kampányfogás, hogy egy-egy jelölt azért kéri a választók bizalmát a második fordulóban, mert szerintük ellenfelük a területi/országos listán már a Parlamentbe jutott, és így ketten dolgozhatnak majd

A helyi választási bizottságokhoz egymás után érkeznek a bejelentések: szórólapokon, vagy különböző fórumokon hírdetik a jelöltek ellenfelük bejutását a parlamentbe.

Megtévesztő ezért törvénysértő

Sérti a választás tisztaságát, és egyben törvénysértő az a levél, amelyet Demeter Zoltán, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Bánhorváti polgármestere írt és terjesztett a megye 6-os számú választókerületében. Így döntött csütörtök késő délután a területileg illetékes egyéni választókerületi bizottság - közölte Bula József, a testület alelnöke.

Demeter Zoltán aláírásával csütörtökön került a borsodi 6-as számú választókörzet településeire az a levél, amelynek szerzője arra hívja fel a választókat, hogy a második fordulóban voksoljanak a Fidesz-MDF jelöltjére, az MSZP jelöltje ugyanis - aki az első fordulót megnyerte - a területi listáról már amúgy is bekerült az új Országgyűlésbe. Bula József a választási bizottság ülése után elmondta: ez a levél megtéveszti a választópolgárokat, ugyanis tényként állítja be, hogy az első fordulót követően még állva maradt jelöltek közül az MSZP jelöltje már mandátumot szerzett.

Az MSZP zalaegerszegi jelöltje megsértette a választási eljárási törvény által szabályozott esélyegyenlőséget - tartalmazza a helyi választási bizottság határozata. A helyi Fidesz-szervezet azért tett bejelentést a választási bizottságnál, mert a Zalai Hírlap április 17-i számában megjelent interjúban Varga László, az MSZP képviselőjelöltje azt mondta Fidesz-MDF-es vetélytársáról: "Gyimesi úr elképzelése, az tudniillik, hogy parlamenti képviselőként és polgármesterként egyszerre szolgálhassa a várost, megvalósult, hiszen immár parlamenti képviselő". A választási bizottsági határozat szerint állításával a szocialisták jelöltje "megsértette a választási eljárásról szóló törvényben szabályozott esélyegyenlőséget".

Bejelentések az ország minden szegletéből

A hevesi helyi választási bizottság feljelentést tesz választási bűncselekmény alapos gyanúja miatt a Hevesi Rendőrkapitányságon, mert a testület szerint egy civil szervezet, illetve a Fidesz-MDF helyi képviselőjelöltje olyan szórólapot, illetve hirdetést tett közzé, amely alkalmas a választók megtévesztésére. A választási bizottság határozatában felszólította a civil szervezetet, hogy szórólapját haladéktalanul semmisítse meg és a jövőben tartózkodjék hasonló törvénysértések elkövetésétől.

Ugyancsak felszólítják Tóth Józsefet, a Fidesz-MDF hevesi jelöltjét, hogy "a hirdetéséből vonja vissza a választók megtévesztésére alkalmas szövegrészt" és intézkedjék annak törléséről.

A bizottsághoz beérkezett panasz szerint a Dél-Hevesiek Baráti Köre elnevezésű szervezet által jegyzett szórólap alkalmas a választók megtévesztésére. A propagandaanyag egyrészt felhívja a választók figyelmét arra, hogy Godó Lajos, az MSZP hevesi jelöltje területi listáról már bejutott a parlamentbe, másrészt arra bíztat, hogy szavazzanak Tóth Józsefre, a Fidesz-MDF közös jelöltjére.

A panasszal élők szerint Tóth József a Hevesi Kábel TV-ben a választók megtévesztését célzó, valótanságokon alapuló hirdetést tett közzé. Eszerint a jelölt hirdetésében a következő szöveg szerepel: "Higgyék el, Godó Lajos már valóban bejutott a parlamentbe, igaz nem az 5. számú egyéni választókerület jelöltjeként, hanem az MSZP Heves megyei területi listájáról a pártra leadott szavazatok alapján. A hír nem hamis, hanem igaz. Most itt a lehetőség, hogy ketten dolgozzanak Önökért..."

Hasonló tartalmú szórólapot juttattak el szerkesztőségünkbe is, amelyen Veér Miklós keszthelyi szocialista jelölt támogatására szólítják fel a szavazókat, mondván a fideszes jelölt a megyei listáról már bekerült a Parlamentbe."