Devil Inside Creative Commons License 2002.04.18 0 0 31
Kicsit olvassatok többet a globalizációról, annak veszélyeiröl és az ezek kezelésére szolgáló eszközökröl - pl. a Franciaország által már tervbe vett Tobin-adóról. (Bár ezzel az Euro miatt nem tudom mi van.)

Akkor talán megértitek, hogy eléggé leegyszerüsítve miröl beszélt Ovi és nem beszéltek olyan hülyeséget, hogy antikapitalista meg Grósz-féle retorikát használ.

A globalizáció (a XIX. század végi imperializmus jelenlegi formája - aminek ugye mindössze két világégést és jónéhány népírtó rezsimet köszönhettünk) a gazdag országoknak igazán jó és azon belül is a leggazdagabb rétegnek. Miután elég bonyolult a dolog (a szakszervezetek ellehetetlenítésétöl a határidös pénzpiacig rengeteg eleme van), most nem fogom összefoglalni. Az Adam Smith-i elmélet legnagyobb hibája, hogy elmélet: nem elég részletes a modell amiböl kiindul, így gazdaságtanilag is csak egy speciális esetre érvényes maradéktalanul (ideális verseny).

Az alkalmazott protekcionista eszközökre pedig jelenleg van szükség, lehet, hogy 4 év múlva elég erös lesz minden szereplöje (a vállalkozóktól a - független - érdekvédelmi szervezeteken át a munkavállalókig) egy liberálisabb gazdaságpolitikához. Az elsö karate órán sem állítják le az embert a szabadküzdelemben a feketeövesekkel, elöbb erösödjön meg a saját szintjén.