Törölt nick Creative Commons License 2002.04.18 0 0 11
Kedves Hozzászólók!

Nem vagyok közgazdász, de józan megfontolások alapján úgy gondolom, hogy sem a kizárólagos állami felügyelet, sem a tökéletesen szabad verseny nem jó magában. Az optimális megoldás a kettő keveréke. Az első módszerrel szemben Kuba és Észak-Korea az érvem, a másodikkal szemben a Microsoft. Ezt egy kicsit ki is bontom. Ha valaki a szabad verseny révén akkora előnyre tesz szert, hogy gazdasági hatalmával visszanyomhatja a versenytársakat, akkor olyan abszurd dolgokat hozhat létre, mint a Windows operációs rendszerek. Gigantikusak, lassúak, az egyikhez jó driver nem jó a másikhoz, állandó patkolásra, újabb és újabb hardver beszerzésre, cserére kényszeríti a használóit.
Egyszóval, a két módszer összehangolására van szükség, és mivel lehetetlen teljes biztonsággal eldönteni, hogy melyik milyen arányban és milyen területen jó, ezért állandó felügyeletre, kölcsönös ellenőrzésre és korrekcióra van szükség. A civil társadalomnak kell ellenőriznie az államot, az államnak pedig a verseny tisztaságát. És le kellene végre hántani a politikát az egészről. Szerény véleményem szerint politikára nincs is szükség, csak profi, széleslátókörű, független szakemberekre.

Ami a Fideszt illeti, bámulatos, hogy tudnak kommunista módszerekkel, kommunista elveket vallva kommunistázni. Ez már művészet, és a legszebb, hogy a hívek szó nélkül be is veszik az egészet. Azt meg tényleg meg kellene már kérdezni Orbán Viktortól, hogy mi a ... az a pénztőke? Ekkora baromságot tényleg nehéz lehet kitalálni. És széles ez országban nincs egy újságíró, aki ezt meg merné kérdezni, vagy aki ki merné jelenteni, hogy ennek nincs értelme?