Geast Creative Commons License 2002.04.15 0 0 19
Kicsit elgondolkodtam most. A helyi MSzP lapban most olvasom a kormány első 100 napra szóló programját.
"Újra demokratikus jogállamot teremtünk"
Ha nem lenne demokratikus jogállam, hanem diktatúra, akkor most nem lenne ez a fórum, nem lenne választás. Kicsit el van túlozva a dolog. Sebaj, kiderül mindjárt, hogy is teremtik.
"Megszüntetjük az igazságszolgáltatás politikai befolyását." Én hülye meg azt hittem, hogy azt nem lehet befolyásolni. Magyarországon független bíróság van. Ki tudja…, még az is lehet, hogy Medgyessyt elítélték politikai nyomásra, s Boldvai sem kapott zsarolás vádjában felmentést Tocsik perben. Csak az a fránya sajtó félretájékoztatott.
"Kezdeményezzük a közpénzekkel jogsértő módon gazdálkodók felelőségre vonását." Ez is jó. De szerintem ez megvolt eddig is. A feltárt korrupciós botrányok azt hiszem ide tartoznak. Megjegyzem, nem a korrupció lett nagyobb, csak a feltárt korrupciós ügyek száma.
"Helyreállítjuk a társadalmi párbeszédet." 1996-ban egy törvényjavaslat vitájában a kormány reggel 8-kor mondta, leül az ellenzékkel tárgyalni. 2-kor kijelentette, velük nem lehet. Igaz, a Fidesz sem jobb. De ez kölcsönös.

"Csökkentjük az adókat"
Itt már az elsőt nem értem:
"Az alacsony jövedelműek 13, illetve 25%-os adókulccsal fognak adózni."
Tudom, hogy rövidíteni kellett, de mi alapján dől el. Választhatok? S mikor alacsony jövedelmű valaki? Ha minimálbért kap? Akkor mire véljem a következő pontot:
"Megszüntetjük a minimálbér adóját". S utána 13% a következő sáv? Itt az adón az SzJA-t kell érteni, vagy általában minden adóterhet, ami a minimálbérhez kapcsolódik? S akkor honnan lesz pénze az államháztartásnak? Hopp…, ez is megvan:
"Bevezetjük az egyszerűsített vállalkozási adót", minek által a kisvállalkozások - ha számlaadási kötelezettségüknek eleget tesznek - a többszörösét fogják adózni a mostani terheiknek.
"Egyszerűsítjük a bortermelőket sújtó jövedéki előírásokat." Jöhet megint a négytablettás bor, fájhat a fejünk másnap. Azért örültem egy ideig, hogy tudtam, mi van a palackban.

Szerintem már ez is szép 100 napra. S akkor a Kupának igaza lehet, szeptemberben újra találkozunk.

Vannak azért még szép dolgok. Nem megyek végig…, mert van benne, ami nagy szólam még mindig. De nem hagyhatom ki a "Hozzálátunk a kórházak, az egészségügy rendbetételéhez" programot. 1994-98 között 1100 milliárd forintot vontak ki az eü-ből. A Horn kormány ezzel kezdte. S az elmúlt 4 év alatt is történt pár dolog (pl. magánpraxis kialakítása, fogkezelések ingyenesé tétele stb.). Tehát elkezdésről nem igen beszélhetünk, max. folytatásról. Vagy úgy értik, hogy a Medgyassy kormány kezdi el? Akkor feleslegesen írtam ezt, de felesleges volt nekik is írni. Elég lenne:
A Medgyessy-kormány az első 100 napban elkezdi a munkát.

S el ne feledjem, a hetenként országgyűlés visszaállítása nincs benne a szóróanyagban. De szépen hangzó ígéret bőven. Befejezésnek álljon itt a kedvencem:
"Az egészségügyi, a szociális területen dolgozók, a pedagógusok és a kulturális intézmények dolgozói átlagosan 50%-os béremelést kapnak". Ne legyek vészmadár, de ha az "átlagos" szó elhangzik, mindig megijedek. Ha a vezető kap 80%-ot, az egyszerű beosztott 20%-ot, akkor 50%-ról van szó. De ne legyek szélsőséges, kapjon az igazgató a bruttó 200 ezre után 20%-ot, s a jegyszedő néni a bruttó 40 ezre után (hiszen 6 órás csak) 80%-ot. Ki lehet számítani, mit is jelent az átlagosan.