kanigunda Creative Commons License 2002.04.14 0 0 61

Elnézést, hogy árkon kivüli gyepmester módjára beleszólok, nem vagyok közgarázda ui.

"1994-ben a kereskedelmi mérleg hiány 3,9 milliárd dollárra nőtt. Csakhogy ez a hiány (az adó és vámmentes vámszabadterületeket leszámítva) 4,6 milliárd dollárra nőtt 1998-ra! "

Furcsa módon ezt én is így tudtam. A Hóbagoly leköszönésekor úgy 3%-ra taksálták a növekedést, Miért volt ez olyan katasztrófális dolog? Az Antall/Boros érának olyan csekélységeket kellett legyürnie mint a KGST kimúlásá meg az ruszki oriás piac régóta eltussolt fizetöképtelensége és összeomlása.

Ha a Bokros akkora zseni volt akkor miért menesztették? Ha jól tudom a vámpótlékot már a Hornék megszüntették (lehet, hogy tévedek). Márpedig ezt jelölik meg az egyik zseniális ötletnek a BCS-ben. Egy nemlétezö gazdaságban eleve nem lehet a beruházásmegfogo fiskális politika a gyógyír. Eleve kinyírták a még szinte létre sem jött gazdasági középréteget, ami tudvalevöleg Európában az állami adóbevételek nagyobb részét adja. A csúszó leértékelés, meg a kishijján hiperinfláció másik neve volt ill. annak beismerése. Írtátok, hogy a Bokros a lengyeleket is jól megtanácsadta. Úgy hallom, hogy pont ott akar mostanában kidölni a szarosbili. Az a kimutatott kis fejlödés '98-ban a multik beruházásai nyomán kissé meginduló életböl adódott. Kérdés az, hogy mekkora hazardírozás egy bádogcsarnokos, egyproduktciklusos beruházásokra, bérmunkára egy egész ország gazdaságát alapozni. Végezetül a bokrosi elv, mentalitás kisértetiesen hasonlít a WB meg az IMF által diktált, pardon elöirt gazdasági és szociális politikához. Kérdéske: Hány orzságot mentett eddig meg az IMF/WB programm és hányat küldött a padlóra?

"Ha tehát emiatt szükség volt a Bokros csomagra, akkor 98-ban méginkább szükség lett volna rá! "

Hál' Istennek, az már egy másik történet volt:-)

A valóságban 94-ben a gazdaság kiváló állapotban volt, ekkor már harmadik éve egyfolytában csökkent az infláció, és a gazdaság csaknem tíz év után először növekedési pályára lépett. A külkereskedelmi mérleg hiányát pedig fedezte a beáramló működő tőke, a privatizációs bevételek.

Uff

Előzmény: MarcoP (59)