MarcoP Creative Commons License 2002.04.14 0 0 59
Kedves elvtársak!
A Bokros csomag szükségességéről szóló mese ugyanúgy az MSZP kormány legitimációjának alapja, mint a fasiszta ellenforradalomról szóló mese adta az alapját a Kádár kormány legitimációjának.

Ha nem igaz az ellenforradalom, akkor a Kádár kormány hazugságra épült.
Ha nem igaz a Bokros csomag hasznossága, és szükségessége, az MSZP kormány valamennyi intézkedése jogtalan és káros.

A BCS szükségességét legtöbbször a kereskedelmi mérleg romlásával magyarázzák. A topicnyitó is ezzel kezdte: 1994-ben a kereskedelmi mérleg hiány 3,9 milliárd dollárra nőtt.
Csakhogy ez a hiány (az adó és vámmentes vámszabadterületeket leszámítva) 4,6 milliárd dollárra nőtt 1998-ra!
Ha tehát emiatt szükség volt a Bokros csomagra, akkor 98-ban méginkább szükség lett volna rá!

A valóságban 94-ben a gazdaság kiváló állapotban volt, ekkor már harmadik éve egyfolytában csökkent az infláció, és a gazdaság csaknem tíz év után először növekedési pályára lépett. A külkereskedelmi mérleg hiányát pedig fedezte a beáramló működő tőke, a privatizációs bevételek.

Csakhogy a kormányváltás után Horn a privatizációt leállította, mert belföldi "baloldali tőkésosztályt" akart létrehozni. Békessi kiment Brüsszelbe, és felvett 3 vagy négyezer ecu kölcsönt, ki tudja, hogy mire? A MNB-ben pedig érthetelen módon eltünt mintegy 2,6 milliárd dollár, "keresztárfolyam" veszteség címén, de hogy pontosan mi történt azt nem lehet tudni, mert évtizedekre titkosították.

Ezután vezették be a Bokros csomagot, mely 300 ezer munkahely elvesztését, sokezer kisvállalkozás csődbemenetelét és a lakosság pédátlan nyomorba döntését okozta.