bubus Creative Commons License 2002.04.14 0 0 58
A Bokros csomagról legtöbbször egyoldalú információkat hall az ember a legkülönbözőbb médiákban.
A baloldaliak szerint mesterien végrehajtott stabilizáció volt amely növekedési pályára állitotta a gazdaságot és ennek köszönhető a jelenlegi növekedés, a jobboldaliak szerint feleslegesen lelassitotta a fejlődést és indokolatlanul helyezett többletterheket a lakosság nyakára.
A jelenlegi felfokozott polirika kampány nem is segiti elő objektiv, elfogulatlan vita megindulását.

Szerintem az ellentmondások abból is adódnak hogy a bokros csomag tartalmazott hosszú távon is hasznos elemeket, rövid távon szükséges restrikciós intézkedéset is , mig ugyanakkor tartalmazott teljesen átgondolatlan, a gazdaság fejlődésére kártékony , a lakosságnak és a gazdasági szereplőknek teljesen felesleges terheket okozó intézkedéseket.

Keynes és Friedman követői időtlen idők óta vitáznak a növekedésre hatást gyakorló közgazdasági eszközökről. Az elméleti vitáktól függetlenül elfogadom azt, hogy az államháztartás súlyos egyensúlyhiánya esetén szükség van restriktiv intézkedésekre. Ez nemvolt hiba.
A Bokros csomagon belül hosszú távon ható pozitiv reformnak tartom a fizetésképtelen önkormányzatok kezelését, "önkormányzati csődtörvényt", a nettó finanszirozás bevezetését, és a költségvetési kiadások megnyirbálását.Amelyek jelentős részét ma már az MSZP is csak akkori átmeneti intézkedésnek tart.
Helyes elképzelése volt Bokros Lajosnak a Szja helyben maradó arányának csökkentése, de ezt az SZDSZ megfúrta. Az Orbán kormány viszont bár nem hivatkozott Bokros Lajosra , de csökkentette az Szja önkormányzatoknál maradó arányát.

Ugyanakkor a Bokros csomag számos eleme teljesen felesleges és kapkodó intézkedés volt, amit az is mutat hogy a Bokros csomagban hozott törvények, rendeletek közel 30 % át az alkotmánybiróság nagyon helyesen egy fél éven belül megsemmisitette.
Vállalkozások tömegesen jelentették be megszünésüket a Bokros csomag után,a foglalkoztatottság csökkenése nem segitette a stabilizációt, és csak az alkotmánybiróság által kimondott határozatok után kezdtek ismét helyreállni.
A minimálbér megadóztatása pedig tovább növelte a szociális egyenlőtlenségeket. Paradox dolog de a balodal ma nagyobb mértékben felelős a szociális egyenlőtlenségekét mind a jobboldal.

egyenlőre rőviden ennyi

üdvözlette PinaBubus