bormester Creative Commons License 2002.04.13 0 0 79
Abból a sok "mint Ti"-ből ugyan nagyon kevés áll rám, de a lényeges különbség a múlt és jelen megítélése között szerintem nem emiatt van.

Egyrészt. A múlt rendszert sem osztom "gonosz vezetőkre" és szegény "elnyomott népre". Sőt viszolygok ettől. Volt egy sor kitűnő vezető, és volt egy sor gané közember, de a legtöbb: közepes vezető és közepes ember. Doktréner kommunista a 80-as évekre már alig volt köztük. (Ezért is hőkölt akkorát a 88-as Grósz beszéden az ország, ilyet már csak az öregebbje hallott, a fiatalok csak könyvekből ismerték ezt az amúgy nem is olyan kutya-kemény ortodox kommunista hangot.) Még az ún. keményvonalasok is inkább hatalomtechnokraták voltak (pl. egy Fejti György), nem izzó mozgalmisták. Emlékszem, mikor 89-ben Fejtit szájon kapták egy közértben már gyakorlatilag csak annyi hatalma volt, hogy szipoghatott egyet a TV Híradónak. Szóval: eleve nem írom alá, amit mondtál. A vezetők között is voltak kitűnő emberek, akik közül egy csomó ma is remekül megállja a helyét.

Másrészt. Ha neked az a fontos, hogy álmodj, ám álmodj. Ha még azt is álmodod hozzá, hogy az FMPP majd törődik az álmaiddal, sőt azon fáradozik, hogy valóra váltsa azokat - ám szavazzál rájuk. Én a saját ismeretségi körömben a mi nemzedékünkből őszintén szólva nem sok hozzád hasonlót ismerek.

Előzmény: Boss (75)