aamen Creative Commons License 2002.04.11 0 0 637
a maganbiztositokrol meg a lobbikrol.

az europai rencerben, van a polgar, van az o fizetesenek a szazaleka, az bemegy a ktgvetesbe, az odaadja a penzt az egy vagy tobb biztositonak, akik ebbol fizetik a korhazat, a korhaz meg ellatja a beteget.
namost, mivel a polgar fizetesenek szazaleka nem fugg ossze a korhaz szolgaltatasaval:
- a polgar igyekszik sporolni adoval-jarulekkal, ld. kenyszervallalkozok. a jarulek az ado.
- a ktgvetes odaadja a bevetelt a biztositonak, az meg szetosztja a korhazak kozott. a magyar modellben ugye, van az egy biztosito, az hbcs vagy miafranc amit a korhazak osszehazudoznak alapjan szetosztja, a picit fejlettebb holland modell szerint tobb biztosito van akik azert osszesen ugyanannyit kapnak, de akik mar meg is nezik, hogy a korhaz mit vegzett, ez alapjan osztanak
- a korhaz meg gazdalkodik a penzzel, ahogy tud, a magyar modell szerint ha jol samankodik, akkor sikeres korhaz, a holland szerint valszleg tenyleg kenytelen klasszikus ertelemben vett gazdalkodast folytatni

namost, ebben a rendszerben, ha a jarulek-eu ktg arany megborul, akkor ha plusz penzrol van szo, akkor azt vagy lenyeli a ktgvetes, vagy lenyeli a biztosito, vagy lenyeli a korhaz, hogy az ellatas szinvonala javuljon, az valoszinutlen.
a keves a penz, akkor vagy a ktgvetes nyulhat a zsebebe, ami ugye azert nepszerutlen, mert ilyenkor valakitol el kell venni, politika, vagy meg kell sporolni valahol, hat hol, az ellatas szinvonalan.

ugyanez az usamodellnel, ahol a polgarok folyamatosan versenyeztetik a biztositokat, azok a korhazakat, mindenki profitorientalt az egesz folyamatban, politikusok meg be se kerulnek a kepbe, ugy nez ki, hogy a korhaznak valami tobbe kerul, az ellatas szintjehez nem nyulhat hozza, mert akkor azonnal csodbemegy, ugyhogy a biztositonal arat emel, az persze nem akarja, jol elalkudoznak, utana ugyanez az alkufolyamat lejatszodik a biztositok es biztositottak kozott is, de tuti, hogy ha nem emelkedett ktg, nem kell tobbet fizetni, es forditva is, ha tenyktg emelkedett, akkor azt a t. biztositottak ki is kohogik.

hogy a cikk mit ert a nepegeszseg mutatoin, azt nemtom, mindenesetre van egy eroteljes coculista hangvetele.

Előzmény: asinus (635)