aamen Creative Commons License 2002.04.11 0 0 632
szerintem ez a ket es felszeres dolog, hmm, a kovetkezokbol adodhat:
- a sved gyogyszer olcsobb mint az amerikai
- a sved betegnek nincs szuksege annyi gyogyszerre mint az amerikainak
- a sved orvos kevesebbet keres mint az amerikai
de mindez nagyon valoszinutlen. (ha igaz lenne, az amcsik is sved gyogyszert zabalnanak, es a sved orvosok mind amerikaban meloznanak).
szerintem, az ellatas kozvetlen ktgeiben (gyogyszer, gepek berendezesek aranyos ktge, berktgek) nem lehet nagy diferencia. a kozvetett ktgekben, pld. az emlitett adminisztracio, minden tapasztalatom azt mutatja, hogy ha ugyanazt a dolgot profitorientalt ceg csinalja, mindig kevesebbet kolt adminisztraciora, mint ha azt ktgvetesi vizfej csinalja.

ilyen ketesfelszeres szamok, hat, peldaul ugy johetnek ki, hogy megnezik, hogy a svedeknel a ktgvetes mennyit kolt egy konkret evben, pld. 2000-ben egeszsegugyre, es ezt a szamot osszevetik az amcsi egeszsegugyben tenykedo cegek arbevetelevel. erre mar realis lehet ez a ketesfelszeres szorzo, mert:
- a svedeknel nincs benne a meglevo infrastruktura ertekcsokkenese, csak a folyo kiadasok, ld. a magyar tb-nek is az a maniaja, hogy ertekcsokkenest nem finansziroz
- amcsiknal rengeteg kapcsolodo szolgaltatast lehet megvenni a direkt eu kapcsan, ezek az ezzel foglalkozo cegek arbeveteleben gyonyoruen megjelennek (extra hotelszolgaltatasok, ilyesmik).

a magyar egeszsegugy szinvonalarol meg, hmm, jartal Te mostanaban magyar korhazban?
igazabol ennel alacsonyabb szinvonalt nem tudok elkepzelni, ld. ugyane forumban megirt tapasztalataim, kb. egy honappal ezelottrol.

Előzmény: MarcoP (631)