nemisbéka Creative Commons License 2002.04.11 0 0 126
A Shape magazin netes lapján találtam, nem teljes, a többit a papírformátumban lehet olvasni.

5 érv a kávé mellett

1. Kedvet teremt a szexhez

Vége a nagy ásítások korának! Fáradt lelkek újraegyesítésének hatásos módja, ha szex előtt iszunk egy csészével. Egy Amerikában végzett kutatás azt a meglepő eredményt mutatta ki, hogy a kávé fokozza a szexuális vágyat. A kutatócsoport véleménye szerint a koffein hatással van a központi idegrendszerre, amely felgyorsítja a szív teljesítményét, ezáltal javul a szervek vérellátása. Ez az afrodiziákum növeli a szexuális érzékenységet, kitartásról és intenzív kéjérzetről gondoskodik.

2. Óvja a szívet

Egyesek a kávéra, mások a teára esküsznek. Hatásuk valóban hasonló: mindkettő élénkít, befolyásolja ideg- és érrendszerünket, javítja az agy vérellátását. A kávérajongóknak jó hírrel szolgálhatunk: egy Angliában végzett hétéves kutatás eredménye szerint a kávézó nénikék egészségesebbek, mint teázó partnereik. Megdöbbentő eredmény, hisz ennek mindenki az ellentétét várná. A kutatók a "miért?"-re még keresik a választ. Hangsúlyoznánk, hogy a kutatást Angliában végezték, és mint tudjuk, a tea az angolok nemzeti itala. Azon angolok közül azonban, akik inkább kávét fogyasztanak, kevesebben dohányoznak és kevesebben fogyasztanak alkoholt. A tanulmány tehát nem ad zöld utat a kávé + cigi párosításnak.

3. Növeli kitartásunkat a sportban

A koffein szerepel a Nemzetközi Olimpiai Bizottság doppinglistáján, hétköznapi sportolók számára viszont tökéletes energiaitalként szolgál. Igyunk egy csésze jó erős kávét, és érezni fogjuk, hogy most többre vagyunk képesek. Mi lehet az oka? A koffein óriási mértékben növeli a teljesítőképességet, meggátolja a testazonos adenozin szóródását, melynek az energiatermelés meggátolása a feladata. Ha ezt az anyagot a koffein kontrollálja, izmaink nem fáradnak el olyan gyorsan. Egy másik kutatás pedig azt igazolja, hogy a kávé feloldja a zsírsejteket. Minden egyes csésze kávé elfogyasztása segíti a zsírsejtek elégetését és aktiválja anyagcsere-folyamatainkat.

5 érv a kávé ellen

1. A koleszterinszint megemelkedik

Filterrel vagy anélkül? Ízlés dolga, mindenesetre egészségesebb, ha átfolyatjuk kávénkat ezen a kis zacskón. Ha nem használunk filtert, és a kávét csak leforrázzuk, olyan összetevők maradnak vissza, melyek a “rosszindulatú" LDL-koleszterin-érték növekedéséért felelősek - függetlenül a kávé koffeintartalmától. Azért a kapucsínóról és az eszpresszóról még nem kell lemondanunk, mert a fent említett összetevők a rövid főzési idő alatt nem képesek kioldódni. A filter nélkül elkészített török kávé fogyasztását azonban kerüljük!

2. A rákos megbetegedés rizikója növekszik

A kávé egészségkárosító hatását épp oly sokan vitatják, ahányan fogyasztják. Az azonban bizonyított tény, hogy a koffein bizonyos génekben elváltozásokat idéz elő. A rákkutatók abból indultak ki, hogy a hasnyálmirigyrák éppúgy előfordul normális, illetve módosult génekkel is. A barcelonai egyetem kutatói 121 hasnyálmirigyrákban szenvedő beteget vizsgáltak, ezek közül három-négy betegnél fedeztek fel génmutációkat. A spanyol kutatók egyéb forrásokra is hivatkozva kijelentették: a kávé nem okoz rákot, azonban indirekt módon segítheti a mutációk kialakulását, mivel egyes sejtazonos építőfolyamatokra gyengítő hatással van.

3. A kávé terméketlenné tesz

Már mindent megpróbált: tanulmányozta az étrendjét, 148 pozíciót kipróbált, rendszeresen hőmérőzött, mégsem esett teherbe? A legfrissebb kutatások eredményei alapján érdemes lesz megvizsgálnia kávézási szokásait is. Táplálkozási szokásokkal foglalkozó tanulmányok vizsgálata közben német tudósok arra lettek figyelmesek, hogy azok a nők, akik különösen sok kávét fogyasztanak, gyakrabban panaszkodnak gyermektelenségre, vetélésre. Ezt támasztja alá az az adat is, mely szerint a kávéfogyasztásukról híres dán hölgyeknek 11%-kal hosszabb ideig kell várniuk a teherbeesésig, mint például a spanyol asszonyoknak.
És mi a helyzet a másik nemmel? A koffein csökkenti a spermák mobilitását. Egy Kaliforniában végzett kutatás szerint a napi több mint négy csésze kávét fogyasztó férfiak veszítenek nemzőképességükből.