feelgood Creative Commons License 2002.04.11 0 0 105
Sziasztok!

Nekem is Construmás kérdésem van.
Öntöttvas kazánt fogok venni (kb. 25kW-ost), és körülnéztem a standokon az egyes gyártók termékei közt. (Az igényeim: padlófűtés és radiátorfűtés, HMV előállítása egy két hőcserélős tárolóba, aminek a másik körét egy napkollektor fűti (tehát nyáron normál esetben alig kapcsol majd be a kazán))
Ami szóba kerülhet:
Viessmann, Vaillant, Buderus
A Junkers-ről lebeszéltek (a fűtésszerelőm és a kereskedő is).

A Viessmann embertelenül drága (Bruttó 500 ezer körül), kiesik.
A Vaillant kétfokozatú VK/6 26kW-os kazánja kb. bruttó 375 ezer HUF. Az ehhez való elektronika kb 180 ezer.

A Buderus egyfokozatú G124 X 24kW-os kazánja 250 ezer, az elektronika kb 70+50=120 ezerbe kerül.
Tehát a Buderus elektronikával együtt kijön annyiból, amennyibe a Vaillantnál csak a kazán kerül. Forróviztároló egyikben sincs.

A kérdésem az, hogy megéri-e ez a nagy árkülönbség.
A szerelőm is a Vaillant-ra esküszik (minőségben), és a hatásfoka is jobb a kétfokozatú működés miatt( buderus 92%, a Vaillant 94%), de megéri-e nekem kifizetni 180 ezerrel többet, mert a Vaillant takarékosabb. Annak a többletként kifizetett 180 ezer Ft-nak meg is kell térülnie valamikor, különben nem lenne érdemes a drágábbat megvenni. A meghibásodás valószínűségének szempontját meg szerintem nehéz számszerűsíteni (pláne 2 ilyen komoly márkánál).

Szóval a lényeg: nem fikázom egyik márkát sem, igazából az a kérdés, hogy megtérülhet-e egy ilyen többletberuházás. A használati melegviznek nagyobb részét a napkollektorral elő tudom állítani, tehát mondjuk enyhe időben a kétfokozatú Vaillant kazán energiatakarékosságát nem biztos, hogy teljesen ki tudnám használni.

Bocs, hogy hosszú voltam, de a kérdés számomra elég húsbavágó, és a hátteret meg akartam világítani (habár biztosan laikusan hagzott), hogy lehetőleg objektív választ kapjak.

Köszi.
Feelgood