Törölt nick Creative Commons License 2002.04.11 0 0 407
1. Bármilyen tófólia jó, ami nem szakad ki. :-)

2. Én feltöltéskor mértem meg. Megmértem egy stopperrel meg egy 10 literes vödörrel a szivattyú vízhozamát, aztán mértem, hogy hány percig tart feltölteni a tavat.

3. Jelenleg ezt tartják a legjobbnak, szennyvíztisztítókban is használják. Más kérdés, hogy ezt is el lehet rontani. Ha a torony nem elég magas (60 centi fölött), nem alakul ki az összes szükséges baktérium. Ez általában azzal jár, hogy a nitrit és ammónia szint jó lesz, de az algásodás nem szűnik meg. Ha az átfolyási sebesség nem 5-30 cm/sec között van (ez számítható a keresztmetszetből (cm2) és az átfolyásból (liter/sec)), akkor a baktériumok vagy nem kapnak elég oxigént, vagy lemosódnak a nagy sebességtől. Ha a víz nem elég oxigéndús, amikor bejut a szűrőbe, szintén csökkenthet a hatékonyság.

Fontos, hogy a 3. pontban nem tapasztalatból beszélek, csak az alapján, amit összeolvastam a témáról. És azt is érdemes azért megemlíteni, hogy általában koi tartók közt vannak a hozzáértők, mivel a koi sokkal jobban terheli a vizet és ráadásul túl is szokták zsúfolni a tavaikat. Ezért ők sokkal bonyolultabb és költségesebb dolgokat javasolnak. (Egyébként egész türelmesnek bizonyulnak olyan kérdések esetén is, hogy "csapvízzel töltöttem fel a tavat, másnapra az összes halam megdöglött, mit csináltam rosszul?") :-)

Egy 2-3 aranyhalas tó lehet, hogy elmegy szűrés nélkül is. Ezt egy módon lehet kipróbálni: egy évig nem rakni halat a tóba, és mérni a vizet. Ha a víz beáll, és a tó elég nagy, akkor néhány hal nem nagyon fogja a vízminőséget rontani.

Előzmény: bucibá (406)