Jack Horror Creative Commons License 2002.04.10 0 0 65


Az OTP Bank Rt. közleménye

--------------------------------------------------------------------------------

Az OTP Bank határozottan cáfolja azokat az információkat, melyek szerint az OTP Bank a támogatott lakáshitel kérelmek befogadását, illetve folyósítását felfüggesztette volna.

Az OTP Bank már ebben az évben közel 30 milliárd Ft lakáshitelt engedélyezett és a napi átlagos szerződéskötési szám 180-190 darab. Ez a szerződéskötési mennyiség 2002 április 8-án és 9-én napi szinten 200 fölé emelkedett. Az OTP Bank sem a támogatott, sem a nem támogatott hitelek körében semmilyen változtatást nem hajtott végre, az ügyfelek változatlan feltételek mellett vehetik igénybe a lakáshitel-konstrukciókat - szögezte le Oszlányi Zsolt, az OTP Bank ügyvezető igazgatója. A kormányrendelet - folytatta Oszlányi - a támogatott hitelek körében húsz évig garantálja az alacsony kamatot.

Az OTP Bank jelentős befektetéssel 2001-ben létrehozta 100 százalékban saját tulajdonú jelzálogbankját, annak érdekében, hogy ügyfelei a jelzáloglevélhez kapcsolódó állami támogatást is igénybe vehessék. Az OTP Bank saját jelzálog-hitelintézetével közösen a konzorciális hitelek nyújtását 2002 április 11-étől kezdi meg, az erre vonatkozó értékesítési módszertan, számítástechnikai támogatás, illetve szabályozási feltételrendszer kialakítását követően.

Ennek megfelelően az OTP Bank holnaptól, 2002. április 11-től már a működő Jelzálogbankjával közösen is nyújtja a támogatott lakáshitel-konstrukciókat. Így lehetővé válik, hogy a lakáshiteleket igénylő ügyfelek bármilyen hitelcéljukat az OTP Bank, illetve az OTP Jelzálogbank által kínált támogatott hitelfajták közül a legmegfelelőbb kiválasztásával elégíthessék ki.

Aki új lakást vásárol, vagy épít, igénybe veheti a 2,5 % vagy 5 % változó kamatozású hitelt akár 35 évre. Aki használt lakást kíván vásárolni, korszerűsíteni vagy bővíteni 4 % fix, vagy 5,5 % változó kamatozású hitelhez juthat akár 25 éves futamidővel.

Ezeket a hiteleket a hitelintézetekről és a jelzáloglevélről szóló törvénynek megfelelően - hasonlóan a többi bankhoz - az OTP Bank is akkor nyújthatja, ha rendezettek a hitelt fedezetét jelentő ingatlan tulajdonviszonyai és nincs akadálya a jelzálogjog bejegyzésének.

Értelemszerűen az OTP Bank továbbra is folyósítja április 11-étől 2,5%-os kamattal és változatlan egyéb feltételek mellett legkedvezőbb támogatott lakáshitel-konstrukcióját, mert az megfelel a hatályos jogszabályi feltételeknek.

Azoknál az ügyfeleknél, akik 2000. február 1. után olyan lakáshitel szerződést kötöttek, amelyek nem tartoznak a támogatott Forrás hitelek körébe és 16 % kamatozásúak (ún. nem támogatott lakáshitel 2000), az OTP Bank lehetővé teszi, hogy az 5,5 vagy 4.0%-os kamatozású hitelre átszerződjenek anélkül, hogy a Bank ügyfeleinek díjat számolna fel - tájékoztatott Oszlányi Zsolt.

Az OTP Bank mind ügyfelei miatt, mind a részvényesi érték növelését célzó stratégia alapján érdekelt a jól működő lakástámogatási rendszer fennmaradásában és támogatja azt. A bank nem számol azzal, hogy a közeli jövőben a lakosság érdeklődése a kedvezményes hitelek iránt, illetve a bank lehetősége ilyen hitelek nyújtására megváltozik. Az OTP Bankcsoport, mint Magyarország legnagyobb pénzügyi szolgáltatója, jelenleg a lakáshitel-állomány 50 százalékát kezeli, és stratégiai célnak tekinti, hogy piaci részesedését a következő években tovább növelje.

Forrás: https://www.otpbank.hu/otpportal2000/

Szóval, kedves fidesz aktivisták, ez a rémhír sem volt túl hosszúéletű.