A szavazással kapcsolatos gondolataimat már korábban kiadtam magamból, minden erőmet nem kötötte le. Legutóbbi feltűnésem óta időnként benéztem, de éppen semmi hozzászólni valót nem találtam. Most igen.
Pumpa:
A rajz szerint a "water level and source" és az "upper diagonal" vízszintje között mérendő a max. 10 méter. Ha jól betüzelünk az "upper diagonal"-ba, akkor valóban felnyomhatjuk a vizet, egy bizonyos magasságig persze, mert a köveket a gravitáció tartja össze, ha túl nagy a nyomás, a felső kő ellebeg, mint egy légpárnán. (nem túl messzire, mert a túlnyomás kiszökik, de akkor meg a víz nem emelkedik)
Kérdés persze, hogy mekkora tüzet kell rakni értelmes eredményhez. És ott tartunk, hogy hagyományos tüzelőanyagból többet kellene odacipelni, mint a felhordandó kövek súlya. (A "honnan" kérdésétől ezután el is tekinthetünk) Azt meg senki ne akarja beetetni, hogy a hagyományos tüzelőanyagoknál nagyságrenddel jobbat tudtak, mert az azt jelentené hogy atomreaktort üzemeltettek miközben egy közönséges háztartási centrifugálszivattyújuk, vagy fém nyomócsövük nem volt.
Hogy az arabul beszélő helybeliek valóban arabok voltak-e vagy a fáraó unokái, az a mi szempotunkból közömbös. Rasszista én sem vagyok, csak láttam a filmet. Minden maradék tiszteletem az egyiptomi munkásosztályé, de azok ott konkrétan több energiát adtak le akusztikusan, mint mechanikusan. ; - )
Ezzel nincs baj, egyedi melónál részben természetes is, csak figyelembe kell venni ezt az extrapolációnál.
Az óriási (100 tonna feletti) tömbök emelésén kívül én már nem látok igazi problémát a piramis- illetve templomépítés technológiájában. Úgy vélem, hogy erre is kell lenni jó megoldásnak, mégpedig úsztatás nélkül. Ugyanis úsztatás esetén a felvételt és a lerakást mindenképpen úsztatás nélkül kell megoldani, és ha 20 cm-t tudnak emelni, akkor 20 méter sem probléma, az oldalirányú mozgatás meg - mint láttuk - nem igényel vizet.