Platon Creative Commons License 2002.04.09 0 0 805
"Az Atlas 5-höz vagy a Soyuz(-Fregatt)-hoz képest is? :-)"

Valoszinuleg nem, bar elonye, hogy mivel nem kirogen uzemanyagot hasznal (a hosszu menetles) hanem az 50 eve kiprobalt, es a keves folyekony uzemu katonai raketanal jol bevalt N2O4/UDMH -t(Nitrogen Tetraoxid/N,N-Dimetilhidrazin) ami nem kirogen ezert konyen tarolhato, es akar hetekkel az inditas elott feltoltheto vele a raketa. Valamint sokkal biztonsagosabb mint mondjuk a folyekony oxigen, vagy hidrogen. A Nitrogen tetraoxid pl. egyatalan nem gyulekony. Viszont persze az UDMH elegge rakkelto) A Lox/kerozin egyebkent szerintem is a legjobb kompromisszum. Bar a folyekony oxigen 90K koruli forraspontjaval kirogen, de azert ez mar egy kezelheto homerseklet. Raadasul igen biztonsagosan tarolhato, es szallithato.

Szerintem a kinaiak az egyszeru, de jol kiprobalt technologia hasznalataval igen gyorsan felzarkozhatnak. Az USA urprogramjanak SZVSZ. a leggyengebb pontja mindig is a draga es megbizhatatlan csucstechnologia eroltetese volt. Amiota kevesebb a penzuk, mar kezdenek rajonni az egyszerubb konstrukciok elonyeire.(pl. pathfinder - a szerkezet jo reszt kiskereskedelmi forgalomban is kaphato alkatreszekbol volt osszerakva.)
Persze a kinaiak is szeretnenek egy nagy tomeget LEO ra allito raketat, ugyhogy gozerovel fejlesztik a sajat Lox/H2 hajtomuvuket.
Mindenesetre bevallott celjuk egy urallomas, es a hold elerese, ja es persze egy urrepulogep project is fut. Kerdes hogy mi lessz belole.

En igazabol arra lennek kivancsi hogy a propagandan tul, mi a celjuk az urprogrammal.
Ugyanis ha csak propaganda, akkor barmikor torolhetik, ahogy mar meg is tettek egyszer a nyolcvanas evek elejen. Ha viszont komoly strategia van mogotte, akkor bizhatunk benne hogy hosszu eletu lessz.

Előzmény: Cifu (779)