Güsziológus Creative Commons License 2002.04.09 0 0 1235
"Ősagárd-Felsőpetény között is hatalmasat szívtam."
Mi is.
Sőt, én már Ősagárd előtt is a bekerített részen!
Akkor sem volt még atlasz, ezért péntek du. Ősagárdról indultam felfedező útra. Visszafelé egész jó volt. A Naszály nyergétől lefelé mentem egy kis faluba (Kosd) a piroson. Ez egy nagyon szép út és a falu is takaros, a környezetével együtt. Busz sűrűn van Vácra.
Érdekes, hogy Felsőpetényből könnyebb Ősagárdig eljutni, de visszafelé két szívás is van.
Ősagárd után a völgyben felfelé, ha többen mennek csatárláncban, akkor nehezebb eltévedni, jelzések ugyanis vannak, de ösvány az nincs.
A nagy tisztás után viszont mi sem találtuk a jelzést, ezért mentünk toronyiránt lefelé.
Így utólag már nekem is tetszik a Cserhát, de ennyit egyetlen szakaszon sem szívtam, mint ott. Még a teljesen ismeretlen és messzi Cserehát is jobb volt! Pedig az atlasz olyat írt a Bódvarákót követő szakaszról, hogy már azt mérlegeltem, hogy iránytűt viszek! De vaklármának bizonyult, az út tiszta volt. Összefutottam Irotán az erdésszel, aki elmesélte, hogy tényleg elhanyagolt volt a szakasz, de ők szeretik a turistákat, ezért kitisztították. Lelke rajta. Szerintem az ISM közbelépett és adott egy kis pénzt, meg "bíztatást".
A Nógrádsipek utáni szakasz is úgy sikerült egyébként, hogy hosszú tévelygés után megtaláltam a jelet a hegy teteje körül és elindultam vissza. Ekkor konstatáltam, hogy Nógrádsipek felől az út jobbra megy, de a kék balra, jelzés viszont csak jó 20 méter után van a sűrűben!
Sár, susnya és minden hasonló "jó" viszont végig.
Ja, és a Nógrádsipek előtti eltévelygés!
35 fok volt és mentem lefelé a hegyről. Csak nem akart jönni balról a térkép szerinti jelzés, pedig már nagyon hosszúnak tűnt a lefelé!
Ekkor kiértem egy tisztásra, szemben egy magasles (akkor nem volt felszántva a rét) és megcéloztam. Találtam is egy ösvényt az erdőben, de jelet azt nem. Mentem lefelé és megtaláltam a falut.
Most már tudom, hogy a rét elérésekor 90 fokban balra kell fordulni és csak jó 500 méter után jobbra. Ekkor jön egy kezdetben szép erdei ösvény, melyből ki kell menekülni és az erdő szélén lehet folytatni. Ezt követi a "kellemes", agyagos lejtő. Itt jár a csorda.
A Nógrádsipek utáni szakaszról tömören csak annyit tanácsolhatok, hogy ha 300 méter után sincs jelzés, akkor érdemes visszafordulni és utat váltani, mert ennél hosszabb jelzetlen szakasz nincs!

Előzmény: Zete (1234)