Sziasztok.
Hidember.
A filmet Bereményi Géza rendezte. Tanitványok, Eldorádó, iróként Megáll az idö, Meteo.... És tudtátok, hogy Bereményi nem járt szinmüvészetire? :)
Kardos Sándor fényképezte, aki tavaly az év operatöre dijat kapta. Kis Valentino (Gothár P.), Egészséges erotika (Timár P.), Eldorádó (Bereményi G.), Legényanya (Garas D.), Mielött befejezi röptét a denevér (Timár P.). Szóval igen nagy nevekkel dolgozott együtt.
A hidember.hu lapon vele készitett interjúban elmondja, hogy kb 3x annyi nyersanagot löttek el mint máskor. (ez az arány általában 3x, 5x a film idötartama - hadd jegyezzem meg, a mi kis filmünk kb 20szoros aránnyal készül... :/ ). Azt is emliti, hogy ilyen körülmények között még nem forgatott filmet (2.2 milliárd már valami- bár hollywoodi költségvetésben a 15 milliárd Ft közepes büdzsé (50M$)- mondjuk egy magyar kábelesnek nem adnak napi 100 dollárt).
A világitásról elmondja, hogy eröteljes absztrakcióval élt. Vádolták is, hogy irreális a fény, de ö szerinte ez a festöiséget hangsúlyozza. Ha jól emlékszem a televizióban játszott Hogyan készültben viccelgetett azzal, hogy a holdfény nem is kék (azt hiszem 4300K), ezt csak a filmesek találták ki. :)
A Foto-video magazinban Gulyás Budával van egy interjú, ö a film Second Unit vezetöje és a Special Effect Supervisor-ja. Igy hivják, mert nincs erre magyar megfelelö. A trükköket a PostEdison nevü utóminkastúdióban készitették. Leirásából kiderül, hogy országunkban eddig nem csináltak ilyen trükköket. Ugyanaz a technika mint a Gladiátorban vagy máshol. Blue Box+celluloid+számitógép. Merthogy létre kellett hozni fövárosunk múlt századi látványát... Rengeteget dolgoznak, mint a rabszolgák. Azt is mondja, hogy a film kevesebb szint tud regisztrálni, mint a digitális videó. Erröl tudtok nekem mondani valamit?
Egyébként a komputeres grafikával készülö jelenetek hossza 6 perc a végsö filmben.
És ne mondjátok hogy ilyen kevésért olyan sokat kell dolgozni! Ez igaz minden más munkafolyamatra is. Mert megéri. Erröl szól a filmezés.
Április 11-én (jöv.hét csütörtökön) mutatják be a hazai mozik. Én megpróbálom minél hamarabb megtekinteni, és ha kivánjátok irok is róla véleményt. Remélem szép film lesz.
vincent