Tub Creative Commons License 2002.04.06 0 0 29
Kedves ember25!

Szerintem azok az emberek, akik egy elnyomó rendszert működtettek, részt vettek az ország szovjet megszálásának másodhegedűs igazgatásában és azok, akik megpróbáltak élni ebben a rendszerben, alkalmazkodással, nem eshetnek ugyanazon megítélés alá.

"Ez így igaz. Számonkérni? Igen. Mit ígért a FIDESZ? Ha ebben nem ért el semmit, akkor akár én is lehettem volna kormányon, nem ??? Mi változott akkor?"

Azért elég sok dolog történt (oktatói bérnövekedés, akadémiai reform elindítása, kutatói életpályamodell megvalósítása, stb.), de az ugye nem várható el, hogyha elküldjük az oktatókat és az utánpótlásukat is, akkor azt négy év alatt vissza lehet csinálni? Mert annyi pénz a világon nincsen, hogy az egyszer jólfizető magánszférába ment oktatók mindegyike (többsége) visszajöjjön. Megjegyzem, sokak nem is jönnének.
Lassan, de biztosan (mert máshogy nem lehet) elkezték. Messze nem olyan reménytelen a helyet, mint mondjuk négy évvel ezelőtt.

"A Bursa-Hungarica bővítéséről 2002. márciusában döntöttek."

Egy évvel korábban, tavaly már meg lehetett pályázni, tehát nem a kampányra időzített fogás volt.

"Az elsősorban a cigányok oktatását elősegítő programot az előyő kormány kezdte el, nem is kis összeggel. Ez folytatta ez a kormány."

Ez dícséretes. Szerinted nem? Ráadásul a 1998-ban 800 cigány fiatal élt is ezzel az ösztöndíjlehetőséggel, jelenleg több, mint 8.000. Ez az egyedüli útja a cigányság felemelkedésének.

"Az előző kormány - a sokat hangoztatottat véleményekkel ellentétben - uo támogatásban részesítette a vallási iskolákat, mint az állami iskolákat (normatív támogatásokra gondolok)"

Ez volt Horn megállapodása a Vatikánnal. Az lett volna a szégyen, ha ezt nem teszi meg!

"Én csődről nem hallottam 94-98 között, igaz 98-02 között sem."

A Horn-kormány ideje alatt 500 milliós támogatást kapott a Miskolci Egyetem, az ELTE, a SOTE is komoly támogatást kapott, (hasonló összegeket, ha jól emlékszem).

2000. őszén ment csődbe a Közgáz (ha jól emlékszem régóta görgetett 300 milliós összeggel). Új rektor került az egyetem élére, azóta pozitívban vannak.

"Na neeee.Korábban az volt a baj, hogy a MSZP-SZDSZ kormány nem csinált semmit, most pedig erre a beruházásra hivatkozva magyarázza a FIDESZ a rossz bizonyítványát???"

A beruházás a Világkiállítás után kezdődött volna el (Németh, Antall-kormány tervei szerint).

Egy szóval sem mondtam, hogy nem volt rá szükség, de szerintem jobb lett volna, ha az ország több területén jött volna létre több beruházás ebből a pénzből.

A Horn-kormány nyilván csinált jó dolgokat is, de a felsőoktatási koncepciójuk szerintem katasztrófális volt mind a hallgatókra, mind az oktatókra nézve.

Az Orbán-kormány tűzoltással kezdte, ezt nagyon sikeresen hajtották végre. Vagy szerinted az ellenzék Pokorni pártelnökké válásáig miért nem kritizálta a kormány köz és felsőoktatáspolitikáját?

Előzmény: ember25 (27)