ember25 Creative Commons License 2002.04.06 0 0 27
Kedves Tub!

A pártszerű tapsról röviden: Ez is csak a 4 év folyamatos kommunistázásról szó. Egy másik topicban már leírtam, hogy kikből áll a FIDESZ, ha rákeresel elolvashatod. A Munkáspárt örülne ha ennyi volt kommunista ülne a sorai között.

"A kollégiumi férőhelyek 10%-kal nőttek az elmúlt 4 évben országos viszonylatban (újjonan épült).
Az Orbán-kormány által bevezetett lakhatási támogatás vagy pénzbeli juttatásként, vagy kollégiumi férőhely bérlésére is fel lehet használni (pl. BME Gépészkaron (2400 fős kar) ez kb. 140 új, e miatt bérelhető férőhely). "

Persze. Miskolcon is felújították az egyik épület EGY EMELETÉT, majd újra felavatták. Jó módszer.
Egyébkén előtte is nyomasztó volt a kollégiumi helyek hiánya. A megnövekedett létszám miatt ez
csak tovább nőtt.

"1995-96-ban, a Bokros-csomag hatására sikerült leépíteni a felsőoktatásban részt vevő kutatók, oktatók, alkalmazottak számát drasztikusan. Olyan mértékben, hogy azóta jóformán csak doktoranduszok és az idős generáció maradt az egyetemen (a mi karunkon 40%-os volt az oktató+kutató elbocsáltás).
Ennek a sikeres pótlását, sőt a bővítését kéred számon a mostani kormányon?
Ezek az emberek elmentek külföldre, vagy akkora fizetésért dolgoznak itthon, hogy kiröhögik az egyetem ajánlatát, mert képtelenség akkora állami bért adni, mint a világcégeké."

Ez így igaz. Számonkérni? Igen. Mit ígért a FIDESZ? Ha ebben nem ért el semmit, akkor akár én is lehettem volna kormányon, nem ??? Mi változott akkor? A körülmények akkor és most is rosszabbak voltak, de akkor ezt 98-ban akkor miért nem ismerte el a FIDESZ??? Az a baj, hogy a választási hévben olyan igéreteket tettek akkor, amiről tudták, hogy nem lehet megcsinálni. Most pedig utólag magyarázzák.

"Megjegyzem ebben a ciklusban az egyetemen egy új épületet avattak, így a teremproblémák nem jelentenek gondot a növekedett létszámnál."

Miskolcon igen. pl. Sárospatakről, Egerből hoztak szakokat át (nagy universitas kialakítására hivatkozva, ami egyébként lehet hogy nem hülyeség), de mint említettem a nagy dirrel-durral
beharangozott egyetemi fejlesztés még nem kezdődött el.

"A hallgatói normatíva valóban nem nőtt. Viszont a normatíván kívül a Bursa-Hungarica települési ösztöndíjrendszer, a lakhatási támogatás-rendszere, az Esélyt a tanulásra közalapítvány jelenős kiszélesítése, a Diákhitel bevezetése elég nagy forrásbevonást jelentett a hallgatói oldalra. Igaz, ezeket nem a Hallgatói Önkormányzatok bírálták el, csupán javaslatot tettek.
A képzési és fenntartási normatíva szakcsoportonként 150-200%-kal növekedett az elmúlt 4 évben. E miatt nem lehetett intézményi csődről hallani (kivéve a Közgáz görgetett adóssága), mint folyamatosan Hornék idején."

A Bursa-Hungarica bővítéséről 2002. márciusában döntöttek. Nem is értem miért, olyan furcsa időpont ez, valamihez nagyon közel van... .
A Diákhitel hosszabb téma, van jó és rossz oldala is, de erről később akár egy hosszabb vitát is nyithatunk.
A közalapítványi támogatás kiszélesítése dicséretes. Csak egy rövid közbeszúrás: Az elsősorban a cigányok oktatását elősegítő programot az előyő kormány kezdte el, nem is kis összeggel. Ez folytatta ez a kormány.Az előző kormány - a sokat hangoztatottat véleményekkel ellentétben - uo támogatásban részesítette a vallási iskolákat, mint az állami iskolákat (normatív támogatásokra gondolok). Persze a mai ezt erősen titkolja, és plusz pénzzel próbálja megnyerni elsősorban a katolikus egyházat.
Ez véleményem szerint már nem olyan dicséretes.

Én csődről nem hallottam 94-98 között, igaz 98-02 között sem.

"Fodor Gábor minisztersége alatt döntöttek úgy, hogy a lágymányosi volt expo-telkeken egyetemi komlexumot hozzanak létre. Ez összesen kb 70 milliárd Ft-os gigaberuházás évekre elvette a lehetőséget a többi intézmény kisebb, de fontos fejlesztéseitől. Ezt be kellett fejezni, meg is történt."

Na neeee.Korábban az volt a baj, hogy a MSZP-SZDSZ kormány nem csinált semmit, most pedig erre a beruházásra hivatkozva magyarázza a FIDESZ a rossz bizonyítványát??? Ez nem fair play.
Ez a komplexum a BME,ELTE mellett sok más szellemi műhelynek fog otthont adni, jó hogy befejezték.
Ezzel nincs is baj, de akkor miért kell hitegetni a többi intézményt, miért kell még fel sem épült
dolgokra hivatkozni???
Lehet hogy rosszindulatúnak tűnök, de az első esős napon miért ázott be a tető /pont a gépterem fölött/? Csak nem azért, mert valami ismerős gyorsan, olcsón összedobta???

Előzmény: Tub (25)