Tub Creative Commons License 2002.04.06 0 0 25
Kedves ember25!

Ha az Orbán-Medgyessy vitára gondolsz, ott mindkét oldal ugyanannyi emberrel képviseltette magát, felesleges a tetszési indexeken lovagolni.

"Hiába jelentkezik boldog-boldogtalan egyetemre (már elnézést a többségtől, de néha mínusz IQ-val is), ha uannyi (vagy kevesebb),tanár,előadó és kollégiumi férőhely van."

A kollégiumi férőhelyek 10%-kal nőttek az elmúlt 4 évben országos viszonylatban (újjonan épült).
Az Orbán-kormány által bevezetett lakhatási támogatás vagy pénzbeli juttatásként, vagy kollégiumi férőhely bérlésére is fel lehet használni (pl. BME Gépészkaron (2400 fős kar) ez kb. 140 új, e miatt bérelhető férőhely).

1995-96-ban, a Bokros-csomag hatására sikerült leépíteni a felsőoktatásban részt vevő kutatók, oktatók, alkalmazottak számát drasztikusan. Olyan mértékben, hogy azóta jóformán csak doktoranduszok és az idős generáció maradt az egyetemen (a mi karunkon 40%-os volt az oktató+kutató elbocsáltás).
Ennek a sikeres pótlását, sőt a bővítését kéred számon a mostani kormányon?
Ezek az emberek elmentek külföldre, vagy akkora fizetésért dolgoznak itthon, hogy kiröhögik az egyetem ajánlatát, mert képtelenség akkora állami bért adni, mint a világcégeké.

Megjegyzem ebben a ciklusban az egyetemen egy új épületet avattak, így a teremproblémák nem jelentenek gondot a növekedett létszámnál.

"A normatív támogatás NULLA, mégegyszer NULLA %-kal nőtt 4 év alatt."

A hallgatói normatíva valóban nem nőtt. Viszont a normatíván kívül a Bursa-Hungarica települési ösztöndíjrendszer, a lakhatási támogatás-rendszere, az Esélyt a tanulásra közalapítvány jelenős kiszélesítése, a Diákhitel bevezetése elég nagy forrásbevonást jelentett a hallgatói oldalra. Igaz, ezeket nem a Hallgatói Önkormányzatok bírálták el, csupán javaslatot tettek.
A képzési és fenntartási normatíva szakcsoportonként 150-200%-kal növekedett az elmúlt 4 évben. E miatt nem lehetett intézményi csődről hallani (kivéve a Közgáz görgetett adóssága), mint folyamatosan Hornék idején.

Fodor Gábor minisztersége alatt döntöttek úgy, hogy a lágymányosi volt expo-telkeken egyetemi komlexumot hozzanak létre. Ez összesen kb 70 milliárd Ft-os gigaberuházás évekre elvette a lehetőséget a többi intézmény kisebb, de fontos fejlesztéseitől. Ezt be kellett fejezni, meg is történt.

Előzmény: ember25 (18)