Mulan Creative Commons License 2002.04.03 0 0 5
Én is találtam egyet a HIX-en (xxxxxxxxxxx@xxxxxxxxxxx.se (Ágnes) "tollából")

400 gr darált hús, 50 % marha 50 % disznó, 4 ek édesitetlen zsemlemorzsa, 1 ek krumpliliszt, 1,5 dl tej (vagy víz), 1 tojás, 1,5 tk só, 1,5 késhegy fehér (fekete) bors, 1 ek reszelt vöröshagyma(még jobb 2 ek finomra vágott hagyma margarinon/vajon megfonnyasztva, vagy fele/fele.

A krumplilisztet lehet helyettesiteni 1,5 ek búzaliszttel (vagy grahamliszttel).
Ízlés szerint lehet meg beletenni növényi fűszereket is: oregano, kakukkfű vagy majoranna(?)

3-4 ek vaj/margarin a sütéshez, de lehet sütőben is sütni.

A hozzávalókat jól összedolgozni. Egyforma dió- (a szendvicsasztalra) vagy fagylaltoskanál (ebédre pl.) nagysagú gombócokat formázni, közben a kezet vízzel öblíteni hogy ne ragadjon rá a hús.
A megformázott húsgombócokat viízel öblített vágódeszkára tenni, és csak akkor kell kezdeni sütni, amikor már az összes készre van formálva.
A vajat megolvasztani egy serpenyőben, hogy elkezdjen sercegni, és a serpenyő nagyságától függően 5-10 db-ot sütni egyszerre, hogy jól elférjenek, és legyen hely közben rázogatni, hogy körben megpiruljanak a húsgombócok. A meleget csökkenteni, és még 3-5 percig sütni, hogy jól átsüljenek.

Barna szószt szoktak adni hozzá (és áfonyalekvárt esetleg), és karikakra vagott friss uborkat.
Főtt krumplival vagy krumplipürével tálalni.

Off: a szószt is leírta:-)

Előzmény: Sfakutya (3)