frimi Creative Commons License 2002.03.27 0 0 368
Hi!
Nem akarok beleszólni, mert úgy látom, hogy itt egy professzor osztogatja a tanácsokat! Csak egy dolgot szeretnék tapasztalatból megemlíteni és ez a darazsakhoz ill. a körtefákhoz kapcsolódik. (Bár itt nem esett szó róla, hogy milyen fákat látogatnak a darazsak.)

A körte igen veszedelmes kártevője a körtelevélbolha, amelynek különös ismertető jele az erős mézharmat úgy májustól kezdődően. S hogy a levélbolha már "munkálkodik", azt pedig onnan lehet leghamarabb észrevenni, hogy a darazsak kezdik kerülgetni a körtefát. Ilyenkor azonnal cselekedni kell, mert a kártevő által kiválasztott vastag mézharmat igen rövid idő alatt megakadályozza az általában használt rovarölőszereknek a kártevőhöz való hozzáférését és így az hatástalanná válik. Azonnal permetezni kell! Tapasztalataim szerint a Mitac nevű szer volt erre a célra a legjobb! Nem árt, ha a darazsak feltünésekor kitinszintézis gátló készítményt is bevetünk "vetésforgó" gyanánt. (Chess biztosan fog javasolni egy megfelelőt!) Ha a nyár folyamán még sem tudtuk kellően megakadályozni minden törekvésünk ellenére sem a körte levélbolha elszaporodását (a levelek fonákján ragadós bevonat található, de súlyosabb esetben - én már láttam ilyent is - vastagon csurgott le a méz szerű folyadék a fa gallyain, sőt a törzsén is! ), akkor egy kiadós zápor után azonnal permetezzünk, ha már felszáradt. Meglepő lehet, de mégis használható, de csak a hajnali leghidegebb órában, ha slaggal bőségesen lemossuk(!) a fát és száradás után azonnal permetezünk! Törekedni kell a levélfonákok lemosására, mert ott élősködnek ezek az állatkák. Ha nem védekezünk megfelelően, akkor erre a mézszerű szekrétumra rátelepszik a korompenész, ami a leveleknek, gallyaknak és a gyümölcsnek piszkos színű bevonatot ad és gusztustalanná teszi a terményt. És nem gombaölőszerrel kell védekezni a penész ellen, hanem rovarölőszerrel a kiváltó ok, a levélbolha ellen!
Mindezt több éves tapasztalataim alapján írom, mert nekem két körtefámat is tönkretette (ki kellett vágnom őket), mire megfelelő védekezést ki tudtam alakítani ellene.
Frimi