livefast Creative Commons License 2002.03.27 0 0 276
Talán off, de talán mégsem.

MN:

"A Bolgár meg a kapitális
Elkötelezett Népszabadság-kampány
2002. március 27. (7. oldal)

D. Horváth Gábor

Kampány van, a választások első fordulójához közeledvén a szocialisták és a szabad demokraták vezetői részéről érzékelhetően erősebb nyomás nehezedik a Népszabadságra, ilyenkor valóban nincs mit várni a Köztársaság téri pártházból cenzúrázott kampánylaptól. Sőt a véletlenszerűen elkövetett hibákért is kompenzálniuk kell a szerkesztőknek, hiszen az elmúlt hónapokban megjelent hirdetések alapján méltán merülhetett fel a kiadóban tulajdonos MSZP-s Szabad Sajtó Alapítvány kurátoraiban: a napilap a Happy End Kft. érdekkörébe kezdett sodródni. A lapkészítők –megkockáztatva a hirdetésekért kért borsos ár vesztét is – legutóbb a cég által megrendelt és előre elkészített, betördelt hirdetésbe is szó nélkül „belenyúltak”, amikor észrevették, hogy az MSZP mozaikszó „kisebb betűvel” szerepelt az oldalon, mint a Fidesz. A szocialisták tehát nem vádolhatják őket, hogy nem működik a lapnál az egészséges öncenzúra: a laikus szemmel kicsinek tűnő, ám számos kiadványban használt – tipográfiai szaknyelven szólva kis kapitális – betűk okát nem firtatták a megrendelőnél, maguktól javítgatták nagyobbra. Az MSZP mozaikszó végül a nyomdászati szabályoknak ellentmondva felnagyított nagybetűvel jelent meg az oldalon.
Mindez csak az újságnak nem érte meg, hiszen a Happy End Kft. érthető okok miatt nem akar fizetni: szabály ugyanis, hogy a megrendelő által elküldött formátumot csak az ő beleegyezésével lehet megváltoztatni.
Csak úgy mellékesen jegyzem meg, hogy a „Happy End közeli” Népszabadsághoz képest mennyivel tisztességesebben járt el a Magyar Nemzet, amikor már a kampány kezdeténél kijelentette: lemond hirdetési bevételeinek egy részéről, és a választások befejeztéig politikai hirdetéseket nem tesz közzé.
Persze borítékolni lehetett, hogy a Népszabadság a történtekből politikai botrányt kavar, a baloldali pártmédiumok rávetődtek az árnyékra. Így a sajtó főmunkatársa, Bolgár György is hozzászólt a vitához, a Metro nevű ingyenes napilapban a számára kialakított sarokban azt írta: „Meg nem mondhatom, mint ahogy azt sem foghatom fel, hogy egy ilyen talpig polgári társaság, amely minden porcikájában a ragyogó jövőt képviseli, hogyan adhatott fel olyan hirdetést … a Népszabadságban, amelyben az ellenfél pártjának nevét (MSZP-nek hívják a gonoszt) kisbetű-méretben szedték. Volna. Ha a lap tördelője észre nem veszi a feltételezett hibát és ki nem javítja normál méretűre.” Ezután pedig lássuk a jól ismert bolgári észjárással kimunkált konklúziót, avagy hogyan lehet levezetni egy betűből a demokrácia lábbal tiprását: „Ebből aztán ország-világ előtt kiderült, hogy a miniszterelnök levelében szándékosan zsugorították fele méretűre Medgyessy pártját (!), mintegy megelőlegezve a választási eredményt. Hadd lássák az emberek, ki az úr az országban. És ne lássák (vagy csak nagyítóval), hogy ki az ellenfél. Nyilván azt hiszik, a cél (a választási győzelem) szentesíti az eszközt. A tisztességes, polgári demokrácia azonban olyan cél, amelyhez csak tisztességes, polgári demokratikus eszközökkel szabad eljutni.” Talán valamelyest érzékelhető Bolgár György publicisztikai receptje, amely ebből a kis írásból is kitetszik: végy egy rakás ellenőrizetlen tényt, és locsold meg némi paranoiával.
A sors iróniája, hogy az írásának alapjául szolgáló tipográfiai törvényszerűség a Metro újságban mindenütt, így a saját írásában is érvényesült, amelyet már másnap észrevehetett, amikor megnézte a lapot. A Metro ugyanis ugyanazt a nyomdászati szabályt használja, mint amit a Happy End szeretett volna. Ahogy a szocialista napilapnak elküldött hirdetésében, úgy Bolgár cikkében is kis kapitális betűkkel jelent meg az MSZP.
Ám eddig csupán Bolgár kapitális tévedésének lehetne betudni a dolgot, azonban a lap internetes változatában vitát kezdeményeztek a szerkesztők, ahol az egyik hozzászóló a következőképp hívta föl a figyelmet a tévedésre: „Nem kisbetű-méret, kiskapitális! Kedves Bolgár György! Engedje meg, hogy felhívjam a szíves figyelmét a kiskapitális és a kisbetű közötti különbségre: a kiskapitális olyan betűváltozata egy betűtípusnak, amely betűi kizárólag nagybetűk, de a normál betűváltozat nagybetűinél jobban belesimulnak az ugyanazon méretű (nem kisebb, nem nagyobb) betűvel szedett szövegbe. Ezt részben valóban úgy éri el, hogy kicsit kisebbre veszi a nagybetű magasságát, és vékonyít a vonalakon, de ennek célja éppen az, hogy az amúgy feltűnő kiemelésnek ható normál nagybetűk helyett szép egységes szöveget lehessen kiszedni. A nyomdászatban, így a Metro újság esetében is minden nagybetűs mozaikszót ezzel a betűváltozattal (nem más típussal vagy eltérő mérettel) szednek, így tették ezt az Ön glosszájában is, helyesen! A Népszabadság azzal, hogy ezt a bevett tipográfiát nem követte, gyakorlatilag kiemelte a szövegből az MSZP szót.” Megsemmisítő mondatok ezek, amelyekre bizony válaszolnia kellett volna Bolgárnak, ám sem a vitafórumon, sem a lapban biztosított sarokban nem tette meg.