pindiy Creative Commons License 2002.03.26 0 0 273
Kedves András, szóval azt akartam érzékeltetni, hogy egy heterogénabb társaság, akiket értékbeli különbségek választanak el nem tudnak egy szerkesztőségi álláspontot elfoglalni, hogy melyik kormány diadalát ülnék meg legszivesebben, hisz egy kormány, ha koaliciós igazándiból nem képviselhet egyetlen értékrendet sem, meg aztán ilyen esetekben, mert az a kormányok jellemzője programmok alapján és az azokhoz szükséges kompromisszumok árán, lyön létre.

És momentán a Népszabadság egy ilyen ujság.
Szóval a függetlenség mint az elébb kitértem rá, nem a nézetektől való függetlenséget jelenti, hanem a pártoktól való függetlenséget, ugyanis egy ujságíró nézetrendszerének mindenképpen elvinek kell lenni, mig egy párt ölég tág térben manöverezhet az aktuálpolitikának megfelelöen a saját nézetrendszere környékén.
Például a liberális SzDSz 94-es politikai manöverei egy liberális ujságíró számára elvileg követhetetlen volt, amit lyól is mutat Köszeg Ferinek a Népszabadságban megjelent több cikke is.
De mást példát is tudok mondani, nevezetesen mondjuk a Beszélöt, amelyet az SZDSZ szerette volna pártlapnak tekinteni, de ez mindig megbukott az ujság csinálóinak azon függetlenségi vágyán, hogy makacsul ragaszkodtak liberális elveikhez és a párt politikai manövereit nem kivánták követni.
Amig Köszeg volt a lap felye és amire rá is ment az akkori Beszélő és Köszeg főszerkesztősége.
A lényege a dolognak az, hogy egy valamilyen értéket valló párt kénytelen kompromisszumok árán manöverezni a politikai térben valami távolabbi cél érdekében, de egy ujságíró, ha függetlennek mondja magát nem követheti.
Nos az elmúlt idöszakban a Fidesz is számtalan politikai manövert hajtott végre a politikai térben, tett engedményeket a konzervativ-liberális elvekkel szemben, de nem igazán tudok mondani ujságírót, aki a fenti értékrend mentén csóválni kezdte volna a fejét.
Ezért talán a függetlenséget sem szeretik igazán értelmezni és helyette büszkén vállalják a jobboldaliságot, hisz abban belefér a Fidesz összes manövere, de az nem egy lyól meghatározott értékrend.
Szóval valami ilymiről lenne szó és ezért sánta az az igény, hogy mit is írjunk a vezércikkbe.
Nagy baly lenne, ha olyan lenne a helyzet, hogy mindenkinek be kellene vonulni pártkatonának, mert hí a haza.
Olyan nagy baly nincs.

Előzmény: Törölt nick (263)