Kedves Kis Ádám!
Én őszintén szólva kételkedek abban, hogy a mai helyzet hasonlítana az írógép elterjedése körüli időhöz. Akkoriban még jóval elszigeteltebbek voltak egymástól az országok, ezért a nemzeti szabványok is jobban eltértek. A mostani gazdaság sokkal globalizáltabb, ezért a szabványok is egységesednek. Azt hiszem, hogy van egy külön nemzetközi szervezet is, ami csak szabványegységesítéssel foglalkozik. Másrészt ott van az EU, ahova mi be szeretnénk lépni, ott aztán még komolyabb az egységesítés. Én azt hiszem, hogy a mi külön szabványunk bevezetésére ezért nem sok esély van.
A helyesírás liberalizálásával teljesen egyetértek, tényleg miért ne lehetne kétféleképpen írni...
Eszembe jutott egy másik dolog is az ly-ról. Ez a betű egy olyan hangot jelölt, amit régebben másként ejtettek, mint a j-t. Ennyiben ez ellentmond a kiejtés szerinti írás elvének. A magyar kiejtés az idő múlásával egyre változik, tehát feltehető, hogy egyre inkább lesznek olyan betűk a szavakban, amelyek nem jelölnek kiejtett hangot, illetve olyan betűk is, amelyek nem a szokványos hangot jelölik, hanem valami mást. Mivel mostanában szinte mindenki tud írni, ezért nem lehet a helyesírást drasztikusan megváltoztatni. Egy idő után a tehát magyar helyesírás el fogja veszíteni a kiejtéskövető jellegét, olyan lesz, mint az angol helyesírás. Azt akartam kérdezni, hogy ez, ami eszembe jutott teljesen hülyeség-e:)