Kedves Mage!
Te célokat próbálsz kitűzni, én a helyzetet próbálom leírni. A kérdőjeleid nem igazán lepnek meg.
A lokalizációnak semmiképpen nem a nemzeti érzelem erősödése a kiváltója, hanem a gyártóknak az a törekvése, hogy a termék minél szélesebb rétegekhez jusson el. Ez a tény némoképp a nyelvoktatás kritikája, de akkor is tény. Ne haragudj, de én eddig még egyetlen emberrel sem beszéltem, aki nemzeti érzületére hivatkozva cserélte fel az angol nyelvű programját magyarra. Nincs igazad abban, hogy a lokalizáció célja, hogy az emberek szoftvert cseréljenek, a lokalizáció új vásárlói rétegeket céloz meg. Ami az Y2K-t illeti, bizonyára megfigyelted, hogy a Microsoft, amelyik ma a legnagyobb tömegben lokalizál, abban a mozgalomban nem volt érdekelt.
Ami az átlagember nyelvtudását illeti, lehet, hogy jól jönne, ha az átlagember ismerne idegen nyelveket, de nem ismer, illetve nem azon a fokon, hogy például egy számítógépes alkalmazás részletes ismertetését megértse (ez elég magas fokú nyelvtudást igényel). Bizonyítható, hogy az emberek igen nagy része (átléagformáló része) csak az anyanyelvén kommunikál. Az a réteg, amely számára az ifdegen nylev elengedhetetlen, igencsak szűk. (Engedj meg egy gonoszkodó megjegyzést, Te nyilván ebbe a rétegbe tartozol, és nemigen "látsz ki" belőle).
Szerintem a honosításról nem szabad lemondani, inkább résen kell lenni, hogy a minősége megfelelő legyen.
Kis Ádám