manhattan Creative Commons License 2002.03.13 0 0 42
Gromikot téenyleg jol feltuningolták, mindenesetre hatalmas szakmai hiáanyokról tett ismét tanubizonyságot.

1. A kvt hiány Antallék alatt nem hogy soha nem volt 1o %, hanem 1994 áprilisig még a terv alatt is maradt.
2. Gromiko mind a mai napig kinlodik a Bokros-meséjével. Nem igaz ugyanis hogy nem ismerték az ország helyzetét az átvételkor, hiszen végig ott ültek a parlamentben. Igy ha tehát valamire csak késöbb jöttek ráa, az azt jelenti, hogy ennyi ideig tart náluk, mire megértenek valamit a gazdaságból.
3. A Bokros csomagot annyira nem akarták, hogy az nem is volt a SAJÁT 95-ös kvt-jük része. Ök egy egészen máas 95-ös pénzügyi évet terveztek, de ezt még 3 hónapig se tudták tartani. Hiába, a tehetség nem jöm 2 szállitmányban.
4. Hornék 95 márciusi befuccsolása, gyakorlatilag abban állt, hogy már nem maradt tartalék a márciusban esedékes devizakamatok kifizetésére. Azt hitték, hogy az IMF majd kisegiti öket, minden feltétel nélkül. Nos, annyiban tévedtek, hogy az IMF egy megszoritó csomaghoz kötötte egy (szokásos) stand by hitel garantálálását. Ezért jött a B-csomag egyik napról a másikra. Maguk Hornék se tudták még március elején, hogy 1 hét múlva befuccsol az egész 95-ös SAJÁT kvt-jük.

Ami persze a legérdekesebb az egész "kiadási versenyböl".
1. Az mszp mindig olyan természetesnek veszi, hogy lesz egy 5%-os GDP növekedés. Érdekes 1994-ben átvettek egy 4%-os GDP növekedést, amit nem tudtak tartani. 2 éven át csak 1%-ot tudtak kihozni. Akkor mire most az önbizalom? Referenciájuk arra van, hogy éppenséggel nem tudják tartani a növekedést.
2. Azt mindig elfelejtik a dologból, hogy hiába van akármennyi növekedés, az igazi plussz pénz sokkal kevesebb mint a tiszta hozam, hiszen egy halom kiadási tételt a növekedéessel arányosan kell indexálni.