Tygger Creative Commons License 1999.03.12 0 0 38
Halihó!

Én is csak csatlakozni tudok a többiekhez, és azt mondani, ne sz*rj be, de ne is sz*rd le :-)) Én speciel magára az érettségire szinte semmit nem tanultam... valahogy mással voltam elfoglalva... (a nők, ugye :-)) ). Magyar írásbeli: úgy mentem be, hogy lesz, ami lesz, ugyan spec. erre nem készültem, de... meglátjuk. 1996 volt az év. Tételek: 1. a tájlíra, meg a magyar táj szerepe a költészetben Balassitól-Bornemisszától a XX. századig. 2. Az Ember tragédiájáról valami, már nem emlékszem. 3. Illyés Gyula: Bartók c. versének elemzése/értelmezése.
Namármost, pillanatok alatt leesett, hogy az 1. nagyon átfogó, azaz amilyen könnyűnek látszik, akkorát lehet szívni is vele, ha a zember nem egészen biztos mindenben... 2. szerettem, jó is lett volna, de nem lehet használni a szöveggyűjteményen kívül semmit, fejből meg nem tudom az egész művet, pedig idézetek nélkül sz*rt se ér az egész - és a "stílusom" is olyan volt, hogy kellett volna hozzá a szöveg... 3.: nem jutottunk el odáig magyarórán... Illyéstől azelőtt egyetlen verset se olvastam. Mi legyen?
Nézzük a verset, mégiscsak abból van "forráskód" :-))
Elolvastam. Nagy levegő. Kis latolgatás... belevágtam. Hadováltam valamit a Nyugat c. irodalmi folyóiratról, erről-arról (a szerzőről csak a születési évét tudtam, ami benne volt a szöveggyűjteményben :-))) ... aztán hogy-hogy nem, erőlködés nélkül összehoztam vagy 8 oldalt a versről... a tanárom odáig volt meg vissza (hárman választottuk azt az egész évfolyamról). És mit kaptam...? 5-öst :-))) Ahhoz képest, hogy semmit nem tudtam Illyésről, meg ez volt az első olvasott versem tőle, nem is rossz :-)) Csak nem kell - nem szabad - berezelni.
Szóbelin meg kihúztam Arany Jánost -soha rosszabbat :-)) A töritől viszont f*stam. Abból mindig eggyel rosszabb jegyem volt, mint a többiből, pedig abból tanultam a legkevésbé keveset... És a tételeknek vagy a felét (osztálytársakról fénymásolva), ha sikerült elolvasnom... De most hál' Istennek kihúztam a reformkor - vagy a szabadságharc utáni idők? már nem is tudom - nagy magyar politikusait, vagy államférfiait. Mese :-)) Aztán _majdnem_ 0 tanulással ez is kitűnő lett (a gimiben először és utoljára itt kaptam töriből ötöst!!!)...

Szóval: "Ember, küzdj, és bízva bízzál!" (Na, miből idéztem? [ezt illik tudni... :-)) ] )