Szervusztok!
Kedves IAF! Nem tartozol elnézést kéréssel. A "helyőrség" is elég katonás kifejezés. A katonák általában annak a településnek a megnevezésére használják, ahol "állandó" katonaság állomásozik, magyarul, ahol van laktanya. Egy helyőrségben több alakulat is diszlokálhat - állomásozhat, csak ezért pontosítottam.
Lopás? A hadseregben. Miket nem mondasz? Szerencsére azok a magánjárművek már régen kihaltak, vagy nem is léteztek, amibe a harcjárműveink alkatrészei jók lennének. (Ez persze nem egészen így van!) Ettől függetlenül mindennek meg kell lennie. Ha kiszereled a jó alkatrészt, akkor a rosszat be kell helyette szerelned. Másrészt már mondtam, hogy minden jármű "névhez" van kötve, általában a vezetőhöz. A vezető magával tol ki, ha folyton rossz a járműve. Sajnos a lopást ezzel még nem lehet kiküszöbölni, de az üzemanyagtól eltekintve nálunk elég ritkán fordultak elő ilyesmik. Sokkal nagyobb gondot jelentett a szakértelem és az alkatrészek hiánya, ami miatt elég komoly volt az amortizáció. A járműveknek futniuk kellett néha a már rég cserére szoruló alkatrészekkel is tovább, ami nem tett jót más alkatrészeknek sem. A szakértelem biztosítása érdekében a zászlóaljunknál először a harcjárművezetőket cserélték le sorkatonákról szerződésésekre.
Szia Bbtermi!
Nem tudom, hogy melyik könyvekre gondoltál a Waffen-SS-szel kapcsolatban. Azt tudom, hogy Számvéber Norbert könyveiben valóban említést tesz a feladatorientált vezetésről, de nem feltétlenül csak az SS-vonatkozásában. Szerintem nem is tenne ilyet. Nagy tisztelője vagyok az ifjú hadtörténésznek és van szerencsém személyesen is ismerni. Ő általában a németekkel kapcsolatban említi ezt a katonai vezetésfelfogást, ami nem is csoda, hiszen minden forrás szerint tőlük származik a dolog. A gyökereit általában a XVIII.sz-ig vezetik vissza, de az igazi genezisét sokan a porosz hadsereg-reformereknek tulajdonítják. Igazán az idősebb Moltke idején kapott teret a német hadseregben és valóban ezzel magyarázzák sok német "titkát". Kis túlzással egy régi német "csodafegyvernek" is felfogható!
Csak azért nem akarok írni róla itt többet, mert éppen tegnap este sikerült végre arra is időt szakítanom, hogy nekikezdjek az erről szóló tanulmányomnak. Ha itt írom le a dolgokat, akkor arra nincs időm. íÍgérem, ha kész leszek vele, közzé fogom tenni, de legalábbis megküldöm azoknak, akiket érdekel. Egyébként már elég sok részletet megosztottam Veletek a témában, ha jól figyeltetek.
Üdv: Hamburger