sas1 Creative Commons License 2002.03.12 0 0 390
Nem kapós a szlovákigazolvány
MTI

A magyarországi Országos Szlovák Önkormányzat elnöke úgy látja, hogy Pozsony közömbös magatartást tanúsít a határon túli szlovákok iránt.

A pozsonyi Új Szó című lapnak nyilatkozó Fuzik János a magyar kedvezménytörvényt és a határon túli szlovákok jogállásáról rendelkező - évek óta hatályos - pozsonyi jogszabályt összehasonlítva "lényeges különbségekről" beszélt. Egyebek között arról, hogy a szlovákigazolvány iránt eddig sokkal kevesebben érdeklődtek, mint a magyarigazolvány iránt, jóllehet az utóbbi kiadása még csak néhány hete kezdődött.

Fuzik ismeretei szerint az 1997 óta beszerezhető szlovák igazolványt a külföldön élő szlovákok közül csak közel nyolcezren váltották ki. A Romániában és a Vajdaságban élő szlovákok közül megközelítőleg két-két ezer, az ukrajnaiak közül mintegy másfélezer szlovák kért ilyen igazolványt, a Magyarországon élő, mintegy százezer főre becsült szlovákok közül pedig csak hatvan személy tartotta fontosnak, hogy megszerezze ezt az okmányt. (Szlovákiában eddig 23 ezren folyamodtak magyarigazolványért - a tud. megj.)

A szlovákigazolvány iránti szerény érdeklődés vélhető okai Fuzik szerint talán a magyarországi szlovákok identitástudatában keresendők, mert hogy az korántsem olyan erős, mint a romániai szlovákoké. Sajnálatosnak nevezte, hogy a pozsonyi közéletben "nem találnak visszhangra" a határon túli szlovákokkal kapcsolatos kérdések. Ez "nem jelenik meg a köztudatban, nincs iránta érdeklődés. A szlovák társadalom közömbös. Minden bizonnyal megvannak a maga gondjai" - fogalmazott a magyarországi Országos Szlovák Önkormányzat elnöke az Új Szónak adott interjújában.